Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 830: Numărul crimelor de război ruse în Ucraina a crescut puternic / Zelenski acuză China că „împiedică” țările să participe la summitul pentru pace din Elveția / Avertismentul lui Scholz pentru Putin / Rușii revendică cucerirea unei noi localități

HotNews.ro
Balaklia, Harkov, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia
Balaklia, Harkov, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Ucrainenii salută decizia Statelor Unite de a le permite să folosească anumite arme occidentale împotriva unor ţinte inamice pe teritoriul Rusiei, dar speră că vor fi ridicate mai multe restricţii în acest sens pentru a evita un număr şi mai mare de victime şi de oportunităţi pierdute în încercarea de a opri agresiunea Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut duminică o întâlnire „foarte bună” cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în Singapore, în timp ce caută un sprijin occidental puternic în faţa avansurilor ruseşti pe teren.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 830 – LIVE pe HotNews.ro:

22:39REPORTAJ. De pe front în tribună. Suporteri ucraineni, unii invalizi, au parcurs sute de kilometri ca să asiste la derby-ul fotbalistic al țării lor

Unii dintre spectatorii care au asistat la meciul Shakhtar – Dinamo Kiev, jucat la Liov, au venit 750 km cu trenul în război, de la Odessa din dragoste pentru echipele lor. Alții au venit cu proteze și purtându-și rănile de pe front. Jurnaliștii publicației sportive GOLAZO au discutat cu ei.

20:44Numărul crimelor de război ruse în Ucraina a crescut puternic, spune un oficial german

Un număr de 133.000 de cazuri de crime de război ruse în Ucraina sunt investigate în prezent, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană.

Numărul reprezintă o „creştere uriaşă”, a declarat Klaus Hoffmann, care a adăugat că „multe dintre ele sunt complet documentate”.

Multe dintre presupusele crime de război au fost documentate chiar de ruşi, în contextul în care ofiţerii de comandă responsabili au fost recompensaţi pentru acestea, a precizat oficialul german.

Zelenski acuză China că încearcă să submineze conferinţa de pace

18:55 Ochii închiși ai Occidentului: De la Acordul de la Munchen, la Crimeea 2014 / „Nu mângâiați pe cap dictatorii”

Ciclicitatea istoriei este un fapt de necontestat, iar cei care nu iau în seamă acest lucru sunt, în general, aspru pedepsiți. În repetate cazuri, aceia care au ignorat lecțiile trecutului au fost sancționați de furcile caudine ale uitării. Citește un material HotNews.ro.

18:26Zelenski acuză China că „împiedică” țările să participe la summitul de pace privind Ucraina din Elveția

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică China că încearcă să „împiedice” țările să participe la un summit de pace privind Ucraina, pe care Beijingul l-a criticat pentru că Rusia nu a fost invitată, potrivit AFP.

„Din nefericire, China încearcă acum să împiedice țările să vină la summitul de pace”, a declarat Zelenski reporterilor în marja unui forum de securitate din Singapore.

17:06Avertismentul lui Olaf Scholz pentru Putin: „Suntem gata să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a întări granițele estice este menită să descurajeze Rusia, a spus cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că Moscovei ar trebui să-i fie limpede că alianța este pregătită să se apere, dacă va fi nevoie.

De ce zdruncină Putin tocmai acum ministerul însărcinat cu câștigarea războiului?

16:03 Rusia revendică cucerirea unui nou sat în Doneţk. Noul ministru al apărării vorbește de „progrese în toate direcţiile tactice”. Cât teritoriu spun rușii că au cucerit anul acesta

15:27Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la summitul G7 (al principalelor naţiuni industrializate), programat să aibă loc în Italia în perioada 13-15 iunie, a confirmat un purtător de cuvânt al premierului italian Giorgia Meloni.

14:44După înlăturarea șocantă, în urmă cu două săptămâni, a lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării, un val de arestări a eviscerat conducerea ministerului apărării sub pretextul unei campanii anticorupție.

Momentul este la fel de intrigant ca și arestările și remanierile. După aproape trei ani de eșecuri pe câmpurile de luptă din Ucraina, Rusia tocmai a obținut avantajul. În ultimele săptămâni, a lansat o ofensivă în mare parte reușită în nord, spre Harkov, dublată de victorii și în regiunea Donbas, în est, scrie CNN.

Așadar, întrebarea este: de ce să zdruncinăm acum ministerul însărcinat cu câștigarea războiului?

Analiștii care au vorbit cu CNN au descris ministerul apărării ca fiind unul dintre cele mai corupte din țară. Presa de stat rusă a dezvăluit contracte militare în valoare de sume de bani amețitoare și i-a făcut de rușine în mod public pe înalții oficiali ai ministerului și stilul lor de viață luxos. Dar, după cum a declarat un analist pentru CNN, ceea ce vedem este un „joc policentric foarte complex”, care este legat de sincronizare și de căutarea existențială a lui Putin pentru victoria împotriva Occidentului.(integral pe CNN)

Rusia revendică cucerirea unui sat din regiunea Donețk

13:30Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică cucerirea unui sat din regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde armata sa se află în ofensivă, potrivit AFP.

„Unităţile grupului de trupe Centru au reuşit să elibereze satul Umanskoie (Umanske, în ucraineană) din Republica populară Doneţk”, a indicat ministerul rus într-un comunicat.

Umanske, care avea mai puțin de 180 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, este situat la aproximativ 25 km nord-vest de Donețk, un important oraș regional aflat sub control rusesc.

12:49Adjunctul șefului de district din Rusia a fost ucis în timp ce inspecta o bombă neexplodată, potrivit unui oficial local

Un adjunct al șefului de district rus a fost ucis și alți trei funcționari au fost răniți după ce o bombă pe care o inspectau în regiunea rusă Belgorod a explodat, a afirmat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, citat de Kyiv Independent..

Potrivit lui Gladkov, șeful adjunct al administrației districtului Korochan, Igor Viktorovici Nechiporenko, a murit „în urma detonării muniției”.

Rusia a pierdut 509.860 de soldați în Ucraina

11:50Rusia: nouă răniţi în atacurile ucrainene, potrivit autorităţilor regionale

Nouă persoane au fost rănite în atacuri ucrainene în regiunile ruse Belgorod şi Kursk, care se învecinează cu Ucraina, au anunţat duminică guvernatorii regionali respectivi.

„În urma bombardamentului asupra oraşului Chebekino, şase civili au fost răniţi”, a declarat Viaceslav Gladkov, şeful regiunii Belgorod, într-un comunicat publicat pe Telegram, adăugând că aceste persoane au fost „transportate la spital”, scrie News.ro.

El a precizat că cele şase victime, dintre care cinci se aflau în două autobuze, iar a şasea pe stradă, au fost rănite de schije.

Chebekino este un oraş de 40.000 de locuitori situat în apropierea frontierei cu Ucraina, la mai puţin de 100 km de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a cărui regiune omonimă este ţinta unei ofensive a forţelor ruseşti începând din 10 mai.

10:22Rusia a pierdut 509.860 de soldați în Ucraina – armata ucraineană

Rusia a pierdut 509.860 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei la 2 iunie, potrivit Kyiv Independent.

Acest număr include 1.080 de pierderi suferite de forțele rusești chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 7.765 de tancuri,
  • 14.980 de vehicule blindate de luptă,
  • 18.092 de vehicule și cisterne de combustibil,
  • 13.233 de sisteme de artilerie,
  • 1.089 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 821 de sisteme de apărare aeriană,
  • 357 de avioane,
  • 326 de elicoptere,
  • 10.699 de drone,
  • 27 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Un tribunal rus a relaxat restricţiile impuse UniCredit

10:08Rusia relaxează condiţiile privind vânzările de valută ale exportatorilor, pentru contractele în ruble

Guvernul rus a relaxat condiţiile privind vânzările obligatorii de valută străină ale exportatorilor, dacă mai mult de jumătate din valoarea contractelor lor este plătită în ruble, potrivit modificărilor aduse unui decret guvernamental, transmite Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat în octombrie decretul prin care se impune reintroducerea controalelor de capital, care afectează zeci de companii din industria combustibilului, energiei, metalelor, chimiei, lemnului şi cerealelor, pentru a susţine rubla.

Moneda rusă era sub presiunea ieşirilor de capital şi a ofertei limitate de valută străină.

09:39 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut duminică o întâlnire „foarte bună” cu secretarul american al Apărării, în Singapore, în timp ce caută un sprijin occidental puternic în faţa avansurilor ruseşti pe teren, scrie News.ro.

Zelenski s-a întâlnit cu Lloyd Austin în marja Dialogului Shangri-La, un forum care reuneşte lideri din întreaga lume.

Întâlnirea a avut loc după ce preşedintele ucrainean a salutat vineri „un pas înainte”, în urma undei verzi date de Statele Unite pentru utilizarea de către Kiev a armelor furnizate de americani pentru a lovi ţinte de pe teritoriul rusesc, sub rezerva unor condiţii.

Chestionat de jurnalişti la ieşirea din sală, preşedintele ucrainean a declarat că întâlnirea a fost „foarte bună”. Austin nu a făcut niciun comentariu.

Zelenski şi Austin urmau să „discute situaţia actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina şi să sublinieze angajamentul Statelor Unite de a se asigura că Ucraina dispune de mijloacele necesare pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti în curs”, a declarat pentru AFP un oficial american înaintea întâlnirii.

08:10 Un tribunal rus a relaxat restricţiile impuse UniCredit într-un proces pentru un proiect de gaz eşuat

Un tribunal rus a relaxat restricţiile impuse UniCredit într-un proces legat de un proiect de gaz anulat, permiţând vineri băncii italiene să ofere deţinerile de obligaţiuni suverane ruseşti ca garanţie, în loc de alte active şi proprietăţi, transmite Reuters.

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a hotărât la mijlocul lunii mai sechestrarea unor valori mobiliare, imobile şi conturi de 462,7 milioane de euro (503 milioane de dolari) aparţinând UniCredit, precum şi 100% din acţiunile UniCredit Leasing şi UniCredit Garant, citează News.ro.

UniCredit Leasing şi UniCredit Garant sunt subsidiare ale AO UniCredit Bank, braţul rus al grupului italian.

UniCredit a declarat la începutul lunii mai că sechestrul a afectat doar o fracţiune din activele unităţii ruse, nu întreaga filială.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro