Sari direct la conținut

Zelenski acuză China că „împiedică” țările să participe la ​summitul de pace privind Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică China că încearcă să „împiedice” țările să participe la un summit de pace privind Ucraina, pe care Beijingul l-a criticat pentru că Rusia nu a fost invitată, potrivit AFP.

„Din nefericire, China încearcă acum să împiedice țările să vină la summitul de pace”, a declarat Zelenski reporterilor în marja unui forum de securitate din Singapore.

China a indicat că președintele Xi Jinping nu va participa la summit, iar președintele american Joe Biden nu s-a angajat încă să participe.

„Suntem dezamăgiți de faptul că unii lideri mondiali nu și-au confirmat încă participarea la summitul pentru pace”, a declarat Zelenski, fără a menționa numele Chinei sau al Statelor Unite.

Mai mult de o sută de țări și organizații s-au angajat să participe la summitul programat pentru luna iunie în Elveția, a precizat Zelenski, îndemnând țările din regiunea Asia-Pacific să se alăture.

China a declarat vineri că îi va fi „dificil” să ia parte la summit dacă Rusia nu va fi invitată, declarație aprobată de Moscova.

„Există o discrepanță clară între aranjamentele pentru conferință, pe de o parte, și cererile Chinei și așteptările generale ale comunității internaționale, pe de altă parte, ceea ce face dificilă participarea Chinei”, a declarat vineri Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

„În caz contrar, va fi dificil pentru conferință să joace un rol substanțial în restabilirea păcii”, a adăugat ea în cadrul unui briefing de presă.

Anterior, duminică, liderul ucrainean s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, o întâlnire pe care a descris-o ca fiind „foarte bună”.

Vineri, Zelenski a salutat „un pas înainte”, în urma aprobării date de Statele Unite pentru ca Kievul să folosească arme furnizate de americani pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc, sub rezerva anumitor condiții.

Ucraina se străduiește să limiteze o ofensivă terestră rusă în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a făcut recent cele mai mari progrese teritoriale din ultimele 18 luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro