Un institut american de oceanografie foloseste drone pentru a obtine probe de ADN din aerul expirat de balene cu cocoasa
Cercetatorii de la Institutul Oceanografic Woods Hole din Cape Cod au inceput sa foloseasca o drona de tip elicopter pentru a monitoriza balenele cu cocoasa din largul coastelor, dar si pentru a colecta probe din aerul expirat de balene si pentru a realiza fotografii aeriene, scrie Reuters.
Cercetatorii au trimis primul hexacopter de 81 cm in iulie pentru a contribui la evaluarea starii de sanatate a balenelor care traiesc in Stellwagen Bank National Marine Sanctuary, la circa 72 de km est de Boston, zona afectata de trafic naval intens si de poluare, a aratat institutul intr-un comunicat de presa transmis luni.
„Echipate cu un sistem de fotografiat de specialitate, vehiculul aerian fara pilot a zburat la o inaltime cuprinsa intre 38 – 46 de metri peste nivelul marii pentru a realiza fotografii de ansamblu cu 36 de animale. A coborat apoi la 3 metri peste nivelul marii pentru a colectiona 20 de probe de aer expirat de la 16 balene”, se arata in comunicat.
Probele de aer le ofera oamenilor de stiinta ADN si masuratori ale nivelului de hormoni si bacterii, precizeaza Woods Hole.
Cercetatorii intentioneaza sa foloseasca drona si in iarna pentru a colecta mostre de la aceeasi specie de balene care traieste insa in apropierea Peninsulei Antarctica, zona relativ curata, a precizat institutul.
„Asta ne va oferi o noua intelegere a relatiei dintre starea corpului balenelor si sanatatea sa in contextul calitatii habitatului”, a declarat Michael Moore, director al Centrului de Mamifere Marine din cadrul Institutului.
Balenele cu cocoasa sunt printre mai mari din lume, ajungand pana la 18,29 m, si migreaza mii de mile intre zonele de hranire de vara si de iarna. Ele au fost introduse pe lista speciilor pe cale de disparitie in 1970, dupa ce decenii de pescuit au dus la o prabusire a populatiei.