Sari direct la conținut

Un viceguvernator al Bancii Angliei, audiat in scandalul manipularii LIBOR. El este banuit ca ar fi incurajat comportamentul bancilor

HotNews.ro

Viceguvernatorul Băncii Angliei (BoE), Paul Tucker, a fost audiat luni de o comisie de investigare de pe langa Parlamentul britanic intenţionează să scoată în evidenţă dedesubturile afacerii privind manipularea indicelui Libor, noteaza Financial Times (abonati). Potrivit unor surse apropiate anchetei, Tucker ar fi abordat intr-o serie de emailuri trimise in 2008 problema reducerii costului de finantare a bancilor, in vreme ce alti apropiati ai investigatie spun ca emailurile sale nu sunt relevante in acest caz.

Citeste aici de unde a pornit scandalul manipularii LIBOR

Deputatul John Mann a dat publicitatii o serie de mesaje electronice ale viceguvernatorului britanic datand din perioada iulie- octombrie 2008. Intr-un asemenea mesaj trimis prin posta electronica, viceguvernatorul Bancii Anfliei era intrebat de Jeremy Heywood, secretar permanent al prim-ministrului de la acea vreme- Gordon Brown, de ce costul imprumuturilor de pe piata interbancara londoneza scade intr-un ritm mai lent decat pe cea americana. Tucker era la acea vreme coordonatorul diviziei Piete internationale din cadrul BoE.

  • Barclays a anuntat miercurea trecuta faptul ca a fost amendata cu 290 de milioane de lire sterline (453 de milioane de dolari) de catre autoritatile de reglementare a pietelor financiare britanice si americane. In acest scandal mai sunt sunt investigate si alte institutii financiare importante, precum Citigroup, UBS si RBS. „Presiunea externa asupra Barclays a atins un nivel care risca sa dauneze francizei – nu pot lasa ca acest lucru sa se intample”, a afirmat Diamond intr-o declaratie, citat de Reuters. A treia cea mai mare banca din Marea Britanie a precizat ca presedintele inca in functie, Marcus Agius, care de asemenea si-a anuntat demisia in incercarea de a calma acest scandal, va conduce procesul de angajare a unui nou director general.

Pentru a încerca să remedieze problema, cei doi lideri ar fi discutat apoi despre reducerea dobanzilor bancare pentru a putea primi mai usor fondurile garantate de guvern. „In nici un caz nu li s-a sugerat bancilor sa abordeze un comportament care sa conduca la fortarea reducerii artificiale a LIBOR”, spun apropiati ai dosarului.

De asemenea, mai multe schimburi de mesaje intre Tucker si executivii bancii Barclay`s legate de modul de formare a costului finantarii bancii britanice ori prin care se stabileau intalniri „in vederea discutarii unor aspecte sensibile” sunt de natura a-l pune pe viceguvernator intr-o lumina mai putin buna.

Exista insa banuieli potrivit carora Tucker stia de manipularea LIBOR insa nu a luat nicio masura impotriva celor vinovati. Mai mult, el a parut ca il sustine pe Bob Diamond, fostul CEO al Barclay`s, care a fost fortat sa demisioneze in urma acestui scandal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro