Sari direct la conținut

Un ziar britanic riposteaza dupa ce Google a eliminat din cautari link-ul catre un articol despre trei infractori foarte periculosi

HotNews.ro
Articolul despre atacul foarte grav, Foto: Bolton News
Articolul despre atacul foarte grav, Foto: Bolton News

Din Marea Britanie vine inca o dovada ca eliminarea unor rezultate din Google, conform deciziei „dreptului la uitare” este extrem de controversata. Un ziar din orasul englez Bolton spune ca a fost notificat ca din rezultatele cautarii a fost eliminat un articol despre trimiterea la inchisoare a trei persoane care au ranit grav intr-un club trei soldati. Cazul a fost extrem de grav si e inadmisibil sa se doreasca ascunderea unor astfel de intamplari, spune redactorul sef care precizeaza ca link-ul catre articol este inca disponibil.

In 2010, trei oameni au atacat si ranit noaptea in club trei soldati care au luptat in Afghanistan. Cei trei huligani au fost condamnati la inchisoare fiindca atacul a fost extrem de violent, unul dintre soldati fiind injunghiat, iar altul taiat la gat cu o bucata de geam. Una dintre victime spune ca atacul a fost mai rau decat ce a vazut pe linia frontului, iar cazul a scandalizat comunitatea locala.

Despre atac au scris multe ziare, inclusiv The Bolton News, insa publicatia a fost notificata de Google ca cineva a cerut ca din rezultatele cautarii sa nu se mai poata ajunge la acele articole.

The Bolton News, prin vocea redactorului sef, a ripostat si spune ca lucrurile sunt extrem de grave daca este posibil ca din rezultatele cautarii sa fie scoase link-uri catre cazuri atat de grave. Ian Savage, redactorul sef al publicatiei, spune ca e aiurea sa fie eliminate link-uri catre articole scrise in mod legitim si nu e corect ca cineva sa aiba dreptul sa scoata link-uri catre subiecte de interes public.

Link-ul nu a disparut insa din cautari, iar The Guardian scrie ca The Bolton News a republicat pur si simplu articolul. Redactorul sef spune ca e ridicol sa existe astfel de eliminari fiindca acele articole atrag mai mult atentia publicului, in loc sa dispara din zona de interes. Tocmai de aceea a ales si publicatia din Bolton sa dezvolte subiectul.

Google a primit 70.000 de cereri de eliminare a unor link-uri pe plan europeana, pentru un numar total de 267.000 de link-uri. Romanii au trimis aproape o mie de cereri pentru peste 4.600 de link-uri. Intreaga chestiune a divizat continentul intre cei care spun ca vorbim de un lucru extrem de bun si cei care considera hotararea ca fiind in stilul cenzurii chineze a internetului.

Printr-o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene s-a stabilit ca pentru a fi in conformitate cu legislatia europeana, utilizatorii au dreptul de a solicita motoarelor de cautare precum Google sa elimine rezultatele pentru interogarile care le includ numele.

„Din momentul deciziei respective, am primit solicitari de eliminare pentru tot felul de materiale: antecedente penale grave, fotografii stanjenitoare, cazuri de intimidare online si proferare de injurii, acuzatii vechi de cateva decenii, subiecte de presa negative si multe altele”, spune Google pe o pagina speciala creata pentru a cere parerea publicului vis-a-vis de aceasta hotarare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro