Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul s-a hotărât și atacă la Curtea Constituțională demersul PSD de a depune moțiune de cenzură / Orban, către PSD: Nu vă jucaţi cu focul

HotNews.ro
Ludovic Orban, Foto: Guvernul Romaniei
Ludovic Orban, Foto: Guvernul Romaniei

După o săptămână de controverse cu social-democrații, liberalii au decis să sesizeze Curtea Constituțională pe un conflic juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privind depunerea moţiunii de cenzură de către PSD în vacanţa parlamentară, a anunțat Ludovic Orban.

Orban a făcut acest anunț la finalul ședinței extraordinare a Parlamentului în care a fost citit textul moțiunii de cenzură.

„Am luat decizia să declanşăm conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea acestei moţiuni de cenzură. Este fără precedent în 30 de ani şi aici, gândiţi-vă, în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 ce ani, să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. Până acum, toate moţiunile de cenzură care au fost depuse au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară”, a afirmat Orban.

El a susţinut că situația trebuie reglementată printr-o decizie a Curţii Constituţionale „pentru a nu permite o încălcare a Constituţiei privitoare la instituţia asta fundamentală, care este instituţia moţiunii de cenzură”.

Orban a precizat că sesizarea la CCR va fi depusă joi sau vineri, susținând că este neconstituţională continuarea procedurii privind moţiunea de cenzură până când se pronunţă CCR.

„Suntem pregătiţi, în cursul zilei de astăzi, să finalizăm sesizarea cu toate argumentele constituţionale. Fie în cursul zilei de astăzi, fie în cursul zilei de mâine vom depune sesizarea. Sigur că, şi aici le spun foarte clar celor de la PSD, nu vă jucaţi cu focul, nu forţaţi procedura privitoare la moţiunea de cenzură.

Până nu se pronunţă Curtea Constituţională, din punctul meu de vedere, este neconstituţional să se deruleze în continuare procedura, deşi noi suntem pregătiţi pentru a face faţă acestei moţiuni de cenzură în orice moment, dar eu cred că a nu ţine cont de acest conflict juridic de natură constituţională şi a te duce înainte fără niciun fel de noimă, fără niciun fel de gândire ar fi o dovadă suplimentară de nesocotire a Constituţiei şi a democraţiei în România”, a adăugat Ludovic Orban.

Ce prevede Constituția

În Constituție nu există nicio mențiune privind depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

Cum Parlamentul se află în sesiune extraodinară se poate depune și dezbate o moțiune de cenzură. De asemenea, conform coroborării textului din Constituție, moțiunea de cenzură trebuie supusă la vot în acea sesiune în care a și fost depusă.

  • „Alin (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Alin (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114″.

Augustin Zegrean: Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu face diferență între tipurile de sesiuni parlamentare.

„Sigur că nimeni nu poate fi oprit să depună plângere la Curte. Este dreptul de a se adresa justiţiei, este un drept fundamental şi constituţional, nu ţi-l poate lua nimeni.

Evident, conflict juridic de natură constituţională nu este prin faptul că s-a depus o moţiune de cenzură. Parlamentul este în funcţie de la învestire până la expirarea mandatului. În toată această perioadă, Guvernul este responsabil, este răspunzător în faţa Parlamentului, pentru că în sistemul nostru constituţional Guvernul este numit în baza votului de încredere acordat de către Parlament şi Parlamentul poate retrage acest vot de încredere oricând, nu numai în sesiune, sau numai duminica sau numai toamna. Oricând”, a declarat Augustin Zegrean, joi, la Digi 24.

La remarca moderatorului că Ludovic Orban a invocat că moţiunea de cenzură poate fi depusă în sesiune parlamentară, şi nu în vacanţă parlamentară, Zegrean a răspuns: „Nu se vorbeşte în Constituţie de vacanţă parlamentară. În Constituţie spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie şi se sfârşeşte în iunie, alta începe în septembrie şi se sfârşeşte în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcţie, dar îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, în circumscripţiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare şi nu scrie în Constituţie ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moţiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferenţă din punct de vedere al Parlamentului, al activităţii parlamentare între sesiunea ordinară şi sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moţiune de cenzură în timpul vacanţei parlamentare este în afara Constituţiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro