Sari direct la conținut

UPDATE Soros spune ca sansele Greciei de a ramane in zona euro sunt  de 50%. Problema e alta: CUM parasesti o uniune monetara? Scurta incursiune prin uniunile monetare anterioare. Vezi ce spun Daianu, Craciun, Libocor, Citu

HotNews.ro
Daianu, Craciun, Libocor si Citu, Foto: Hotnews
Daianu, Craciun, Libocor si Citu, Foto: Hotnews

Sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro sunt de 50% in prezent, in conditiile in care problema economiei elene „a fost gestionata prost de la inceput de toate partile”, considera miliardarul american George Soros, care avertizeaza ca economia elena ar putea sa se scufunde. Nu este pentru prima oara cand se vorbeste de iesirea Greciei din zona euro, dar intrucat Tratatul de functionare al Uniunii Economice si Monetare nu prevede mecanisme de iesire, e normal sa ne intrebam CUM poate o tara- Grecia sau oricare alta- sa iasa din Euroland. HotNews a stat de vorba pe aceasta tema cu profesorul Daniel Daianu si cu economistii Radu Craciun (BCR), Florian Libocor (BRD-GSG) si economistul independent Florin Citu. Vezi in text si o scurta trecere in revista ale uniunilor monetare anterioare.

Poate ca o lectura utila ar fi „Ghidul practic de iesire din Zona Euro” (pdf, in engleza) sau „Retragere si excludere din UEM. Cateva reflexii” (aparuta chiar sub egida Bancii Centrale Europene- lucrarea cu nr.10).

  • Daniel Daianu: Tratatele nu prevad iesirea unei tari si problemele ar fi enorme daca nu ar avea loc un proces ordonat. Dar ce inseamna un proces ordonat?

Aflat la Bruxelles intr-o dezbatere, profesorul Daianu ne-a transmis opinia sa:

Asa este, Tratatele nu prevad iesirea unei tari si problemele ar fi enorme daca nu ar avea loc un proces ordonat. Dar ce inseamna un proces ordonat? Si crearea unui precedent ar reinflama fenomenul de contaminare. Nici tehnic nu este clar cum ar putea Grecia sa onoreze plati scadente in lipsa unei restructurari a datoriei. Mai e si

Daniel Daianu

Daniel Daianu

Foto: Agerpres

starea cetatenilor, cu cei 80% care vor sa fie in zona euro. Fapt este ca programul economic pentru Grecia a avut carente mari si este nevoie de indreptare. Dar sar in sus alte tari care au facut la randul lor ajustari dureroase. Fiindca programele in general au fost unilaterale si cu estimari eronate. Grecia, daca este sa ramana in zona euro, are nevoie de un program economic nu numai de corectie macro. Asanarea sectorului public trebuie insotita de masuri de vitalizare economica. Are sens sa se imbine lupta contra coruptie si evaziunii fiscale cu sprijinirea unor activitati economice cu sanse de dezvoltare. Altminteri, Grecia se va scufunda, cu consecinta politice din ce in ce mai rele. Avem criza geopolitica in Europa, unde partide extremiste castiga teren in nu putine tari. Este foarte bine ca Tsipras a mers la Berlin. Dialogul direct intre Grecia si Germania trebuie sa fie la nivelul cel mai inalt, nu numai la nivel de ministrii de finante. Si este bine ca a s-a renuntat la clisee, stereotipuri verbale si etichetari de genul Germania vrea sa domine Europa sau ca Grecia este o tara de lenesi. Fara luciditate, echilibru, intelegerea obligatiilor ca si principiilor de functionare a unei uniuni va fi rau pentru toata lumea”, considera profesorul Daianu.

  • Craciun, BCR: In cazul in care Grecia nu va veni cu masurile de restructurare promise, intrarea in criza de lichiditate va fi o chestiune de saptamani

„Comunitatea financiara internationala vede acum o probabilitate mai mare a iesirii Greciei din zona euro decat in trecut. Si eu cred acest lucru, iar estimarile d-lui Soros nu mi se par exagerate. Nu vedem inca semne concrete a unei convergente de opinie intre Grecia si tarile zonei euro conduse de Germania, iar lichiditatea

Radu Craciun

Radu Craciun

Foto: Agerpres

Greciei se inrautateste de la o zi la alta. Ultima intalnire la varf Germania-Grecia nu a risipit temerile, ba dimpotriva, in conditiile in care declaratiile au fost extrem de precaute si, pe alocuri, chiar belicoase. In cazul in care Grecia nu va veni cu masurile de restructurare promise, intrarea in criza de lichiditate va fi o chestiune de saptamani. Pasul urmator va fi introducerea de masuri de control a fluxurilor de capital si tiparirea unei monede proprii. Si una si cealalta fezabile, motiv pentru care grecii isi scot zilele acestea economiile din banci intr-un ritm record. Mai trebuie amintit si faptul ca, din punctul meu de vedere, prezenta BCE in piata prin programul tocmai demarat, precum si expunerea mult mai scazuta a bancilor europene fata de Grecia, vor diminua in mare masura impactul negativ pe care o iesire a Greciei din zona euro ar putea-o avea asupra pietelor financiare.

Pe de alta parte, realist vorbind, chiar presupunad ca se va ajunge la un acord pe termen scurt, cred ca actuala datoriei externa Greciei de peste 180% din PIB nu va putea fi platita vreodata si ca o reducere a ei de 30-40% va fi necesara. Intrebarea este daca reducerea va fi negociata sau decisa unilateral de Grecia. Ultimul scenariu ar fi echivalent cu un Grexit in viitorul mai mult sau mai putin departat”, explica Radu Craciun.

„Nu ai cum sa iesi legal. O sa fie interesant. Cred ca pe asta mizeaza Grecia. Putem sa vedem un faliment internalizat al Greciei. Nimeni nu poate sa i dea afara si nici nimeni nu le poate interzice sa dea faliment in interiorul zonei euro”, e de parere si economistul independent Florin Citu, fost bancher central si economist sef al unei banci locale.

Din punctul meu de vedere, ceea ce conteaza acum nu este CUM poate parasi Grecia UE, ci CARE este calea de urmat pentru a solutiona problema financiara a Greciei. Citesc declaratia domnului Soros ca fiind o opinie. Mai spun doar ca ramane de vazut cat de bine fundamentata este aceasta opinie si ma opresc aici.

  • Florian Libocor, BRD-GSG: Primul pas gresit a fost al Greciei, insa acum asta nu mai conteaza atat vreme cat acceptam ca se cauta solutii si nu vinovati

„Esenta, cred, este alta. Grecia a furnizat statistici care au aratat o anumita stare a economiei. S-a dovedit ca nu a fost asa.

Prin urmare, primul pas gresit a fost al Greciei, insa acum asta nu mai conteaza atat vreme cat acceptam ca se cauta solutii si nu vinovati. Finantatorii internationali au cerut reforme care s-au dovedit a fi dureroase. Din

Florian Libocor, BRD-GSG

Florian Libocor, BRD-GSG

Foto: Agerpres

acest motiv reformele au fost facute incomplet, chiar stopate, pe fondul unei nemultumiri populare accentuate care a condus la schimbarea factorului politic in contextul unei decizii de vot marcata de emotii la nivelul populatiei, pe de o parte, si de o oferta politica generoasa care a speculat nemultumirea maselor, pe de alta parte.

In acest context, pozitia Greciei in raport cu finantatorii internationali a fost deteriorata. Au urmat sicanele. Seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a cerut Greciei sa nu mai „piarda timpul”, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble a fost initial inteles gresit, sau poate chiar a facut o declaratie interpretabila, iar apoi a luat o pozitie mai ferma anuntand ca nu mai este mult timp pentru Grecia sau ca este dificil de gasit o solutie. Grecia, sub presiune, a replicat aducand in discutie dosarul despagubirilor dupa al doilea Razboi Mondial. Aceasta replica a Greciei nu sugereaza fermitate, asa cum probabil s-a dorit, ci o abordare pripita, de ultim resort, si recunoasterea de catre Grecia a faptului ca este in impas precum si a faptului ca mingea este in terenul ei.

In fapt, ce se intampla?. Probabil ca nu chiar ceea ce se incearca a se sugera. Grecia are o datorie de 176% din PIB si o obligatie de plata. Finantatorii solicita reforme si nu doresc decat sa vada disponibilitate, actiune si rezultate. Pana la un punct Grecia a aratat doar disponibilitate. Actiunile si rezultatele au ramas in asteptare. Pe de alta parte, o pozitie de forta adoptata de indiferent care din cele doua parti nu ajuta la gasirea unei solutii. Noua autoritate politica a Greciei trebuie sa combine intr-un mod functional scenariile/resursele posibile (atat cele financiare cat si cele de credibilitate) pentru a satisface trei necesitati: angajamentul fata de finantatorii internationali, promisiunile facute alegatorilor si angajamentul de stat membru al UE. Cu toate acestea, cred ca Grecia trebuie sa puna accent pe credibilitate.

In cele din urma, in opinia mea, un scenariu de 50/50, indiferent de situatia la care face referire sau de cel care il construieste, poate inseamna si o argumentare insuficienta obtinerii unei majoritati de argumente sau, altfel spus, nu se poate discuta de sanse certe intr-un sens sau altul. Pe de alta parte, un Grexit este improbabil deoarece nici una din partile implicate nu il doreste, nu il poate justifica si nu doreste sa si-l asume nici din punct de vedere tratatelor anterioare si nici din punct de vedere al efectelor secundare ulterioare. Cred ca optiunea de baza este alta si se poate porni de la premisele ca finantatorii au vointa sa inteleaga, EU are vointa sa sustina iar Grecia trebuie sa aiba vointa sa actioneze, dar cu alta gandire. Inclin sa-i dau dreptate lui A. Einstein „nu ne putem rezolva problemele daca vom continua sa gandim la fel ca atunci cand le-am creat”, spune economistul sef al BRD-GSG, Florian Libocor.

  • Cat va trai actuala Uniune Monetara?

Majoritatea UEM (uniuni economice monetare) concepute politic au fost din start sortite esecului. E cazul celei dintre Marea Britanie si Irak din 1967. Altele, cum au fost cele dintre Irlanda si Regatul Unit ori cea dintre Republica Ceha si Slovacia, au fost relativ simplu de instalat si la fel de simplu de eliminat.

In 1865, Franta, Belgia, Italia si Elvetia si-au unit monedele. La putin timp dupa asta, au intrat in uniune si Spania, Grecia, Romania, Austria, Bulgaria, Venezuela, Serbia, Muntenegru, San Marino si Vaticanul. „Aventura” s-a terminat in 1927. Povestea monedei euro este extrem de asemanatoare, fiind infiintata tot prin vointa politica.

Exemplul Cehoslovaciei este graitor

Istoria nu e deloc complicata. Devine sofisticata doar cand e prost interpretata. Destramarea Cehoslovaciei in 1992 a dus la formarea Cehiei si a Slovaciei. In ianuarie 1993, cele doua state au semnat un acord prin care au convenit sa isi pastreze moneda comuna- coroana. Stiti cat a functionat acordul? Fix 38 de zile! In februarie, fiecare stat a tiparit alta moneda.

De la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, 69 de tari, teritorii, sau alte entitati au parasit diferite uniuni monetare. Alte 61 au preferat sa ramana.

Nu exista un scenariu tipic dupa care se iese dintr-o Uniune Monetara. Daca „ocolim” statele foste colonii care si-au castigat independenta si au vrut sa arate lumii ca pot sa isi confectioneze moneda proprie, iesirile s-au lasat cu razboi intr-un numar extrem de mic de cazuri, costurile asociate „spargerii” uniunilor monetare fiind gestionabile.

Drept este ca economiile mai deschise beneficiaza mai mult daca sunt in interiorul unei uniuni decat daca stau inafara ei. Tarile mai mari si mai bogate pot gestiona mai usor cheltuielile asociate cu infiintarea unei monede proprii (Alesina si Barro (2002). Astfel, veniturile bugetare devin foarte relevante atunci cand discutam despre parasirea unei UM. De regula, iesirea din UM e insotita de inflatie.

De ce in SUA se poate si in Europa nu? De ce nu ataca nimeni dolarul, desi datoria SUA e la fel de vulnerabila?

Pentru ca SUA e un popor care are aceeasi cultura. Cetateanul din Florida si cel de pe coasta de Vest stiu ca apartin aceluiasi Stat. In Europa, lucrurile nu stau deloc asa. Am mai spus si cu alte ocazii ca apartenenta culturalaeste foarte importanta. Ceea ce se petrece in UE seamana cu dragostea cu de-a sila. Hans nu il are la inima pe Costantinos. Gyorgy se uita catre Frederic cu rezerve. Dominique il saluta pe Gheorghe din obligatie si politete, nu din respect.

Constructia politica nu poate sustine esafodajul economic tot mai subred decat cu costuri tot mai ridicate. In actuala formula, Eurozona va trebui mentinuta la perfuzii continue.

Majoritatea uniunilor monetare din istorie, asta ne spun: ca unde nu e mai nimic in comun (culturaliceste vorbind), nu te poti astepta la speranta prea mare de viata in comun.

E ca si cum ai incerca sa faci un animal nou, dintr-un bou (recrutat pentru forta lui), un caine (pentru inteligenta si fidelitate), o privighetoare (ca sa cante frumos la o adica) si un ghepard (pentru viteza si eleganta). Ce te faci daca animalul va pastra forta privighetorii, glasul boului, samd?

Citeste si „Uniuni, reuniuni si nunti monetare” si „Unde se duc uniunile monetare cand se duc?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro