Fostul președinte american Donald Trump va opri ajutoarele către Ucraina dacă va fi reales pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după o întâlnire cu acesta în Statele Unite, relatează Reuters.

Viktor Orban, primit de Donald Trump la Casa Albă, în mai 2019Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Orban, care s-a întâlnit cu Trump vineri în Florida, a făcut declarația într-un interviu difuzat duminică noaptea.

„El nu va da un bănuț pentru războiul ucraineano-rusesc și, prin urmare, războiul va înceta”, a declarat Viktor Orban pentru televiziunea publică din Ungaria.

Premierul ungar a spus că războiul se va încheia după oprirea asistenței americane întrucât „este evident că Ucraina nu poate sta pe propriile picioare”.

„Dacă americanii nu dau bani și arme, la fel ca europenii, atunci acest război se va încheia. Iar dacă americanii nu dau bani atunci europenii nu pot finanța acest război pe cont propriu, iar el se va încheia”, a subliniat el.

Viktor Orban a declarat că modul în care se va încheia oficial războiul, dacă printr-un armistițiu sau un tratat de pace, este o „problemă separată”, dar că întâi trebuie obținută încheierea ostilităților și că „el (Trump) are mijloacele de a face asta”.

Deși echipa de campanie a fostului președinte nu a menționat Ucraina în comunicatul publicat după întrevedere, acesta notează că acesta și Viktor Orban au discutat despre „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria şi Statele Unite, inclusiv despre importanţa primordială a unor frontiere puternice şi sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei naţiuni”.

Relații apropiate între conservatorii americani și Viktor Orban

Orban, admirat de mulţi conservatori din Statele Unite pentru politicile sale dure în materie de imigraţie, pentru schemele sale de sprijinire a familiei şi pentru poziţia sa vocală privind suveranitatea naţională, a declarat într-un videoclip pe pagina sa de Facebook că sub preşedinţia lui Trump 2017-2021 a existat pace în Orientul Mijlociu şi, de asemenea, în Ucraina.

Anul trecut Conferinţa Politică a Acţiunii Conservatoare (CPAC) din Statele Unite a fost organizată la Budapesta, Trump vorbind atunci într-un mesaj video despre „lupta istorică” împotriva globaliștilor, marxiștilor și comuniștilor.

Viktor Orban în schimb a declarat la CPAC că doar o revenire a lui Donald Trump la putere în SUA poate salva lumea în faţa „virusului ideologiei woke răspândit de liberalii occidentali” şi care „atacă naţiunile”.

Înainte de întâlnirea avută vinerea trecută în Statele Unite cu Donald Trump premierul ungar le-a transmis ambasadorilor țării sale că „hegemonia occidentală” a luat sfârșit și că Ungaria trebuie să își întărească alianțele cu „țările suverane”.

Ultimul pachet de asistență militară propus de Casa Albă pentru Ucraina rămâne blocat în Camera Reprezentanților de la Washington, unde speakerul republican Mike Johnson refuză să organizeze măcar un vot asupra sa.

Orban a criticat de-a lungul celor peste doi ani trecuți de la începerea războiului din Ucraina sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a întârziat recent timp de o lună și jumătate adoptarea de către UE a ultimului pachet multianual în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 747-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.