15 posturi TV in format Standard Definition ar putea fi receptionate free to air, fara plata unui abonament, in 8 mari orase din Romania in toamna anului 2014 – Eugen Brad, director tehnic SNR
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) intentioneaza sa demareze la inceputul anului viitor prima faza a proiectului de dezvoltare la nivel national a unei noi platforme de televiziune, in format digital terestru, care sa concureze cablul si satelitul, si isi propune sa ofere acoperire cu servicii TV in opt mari orase: Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Arad, Brasov, Sibiu si Iasi si zonele din jurul lor, a declarat marti Eugen Brad, director tehnic in SNR. Circa 14 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD vor fi receptionate gratuit (free to air) in semestrul doi din 2014, iar Brad sustine ca pe langa posturile Televiziunii publice exista discutii si interes din partea posturilor Kanal D, National, Realitatea TV, Prima TV sau Antena.
- „La demararea proiectului pe care speram sa-l demaram la inceputul anului viitor vor fi emitatori cu putere mare – care dau posiblitatea receptiei fixe – receptie fixa cu antena yagi. Vrem sa implementam in 3 faze acest proiect. Suntem in situatia caietului de sarcini, suntem in discutii cu diversi furnizori. In prima faza vrem sa acoperim 8 orase mari – 38% din populatie. Estimam ca vom finaliza faza intai a proiectului undeva in semestrul doi – probabil octombrie 2014”, a declarat Eugen Brad, in cadrul evenimentului Gala Comunicatii Mobile.
Romania este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a implementat pana acum tranzitia de la televiziunea analogica terestra (receptionata acum free to air printr-o simpla antena) la televiziunea digitala terestra. Ce obstacole mai sunt pentru demararea acestui proiect?
- „Ca sa dai drumul unui proiect nu poti sa faci o investitie fara aprobarea actionarului (n.a statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala). In strategia de trecere la televiziunea digitala terestra se spune ca operatorul care transmite programele Televiziunii Publice (n.a SNR) ‘poate sa implementeze’ acest proiect, nu ca ‘va implementa’. Pentru asta avem nevoie de aprobarea actionarului majoritar. SNR a facut un studiu de fezabilitate, care a trecut de Consiliul de Administratie. Am stabilit ca bugetul se ridica la aproximativ 20 milioane de euro. Acum AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) trebuie sa ne dea aprobarea„, a spus oficialul SNR.
Compania ia in calcul sa ofere spre inchiriere populatiei si set-top box-uri necesare receptionarii semnalului digital terestru.
- „Intentionam sa oferim spre inchiriere set-top boxuri pentru receptionarea televiziunii digitale terestre, la un tarif modic de 1,5 euro pe luna”, a mai spus Eugen Brad.
Ce este si cum poate fi receptionata experimental televiziunea digitala terestra. Ce se va intampla pana la 17 iunie 2015
Romania si alte 100 de tari si-au asumat obligatia că după data de 17 iunie 2015 nicio emisie de televiziune analogică terestră sa nu mai fie protejată, transmisiile digitale de televiziune urmând să ia locul acestora. Ce inseamna televiziune digitala terestra?
Uitati pentru o clipa de cablu, satelit si internet (IPTV) principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam televiziune platind un abonament. Unii romani, in special din zona rurala, receptioneaza inca posturile TV din eter prin intermediul unei simple antene, fara sa plateasca un astfel de abonament. De la 17 iunie 2015 insa, acest lucru nu va mai fi posibil. Emisiile TV analogice terestre vor inceta complet si nu se va mai putea receptiona decat televiziune digitala terestra. Va fi nevoie de noi televizoare si echipamente de receptie, dar schimbarile vizeaza toata piata TV.
Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, prevede ca pana la 17 iunie 2015, Societatea nationala de RadiocomunicatiiNR, operatorul care transmite programele TVR, sa extinda la nivel national proiectul pilot DVB-T desfasurat acum in Bucuresti si Sibiu. Noul standard va fi insa DVB-T 2, conform noii strategii. Aceasta inseamna ca cei care au SNR nu este singurul operator care face astfel de experimete. Si Pro TV are dezvoltat in Bucuresti un proiect DVB-T.
Acestea sunt motivele pentru care de cativa ani, in anumite zone din Bucuresti si Sibiu, orase unde se desfasoara niste proiecte pilot de catre SNR si Pro TV se poate receptiona gratuit televiziune digitala terestra, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei), un televizor care sa aiba tunner DVB-T 2 incorporat, in caz contrar fiind nevoie de un set-top box care sa permita decodarea digitala.
Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioară, în acelaşi spaţiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.
Potrivit strategiei nationale de tranzitie la televiziunea digitala terestra, pana la data de 17 iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.