Sari direct la conținut

​2.000 de lei în Tezaur sau depozite bancare? / Ce oferte la risc redus sunt în august

HotNews.ro
Economisire, Foto: Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Economisire, Foto: Sarinya Pinngam | Dreamstime.com

Avem o nouă prognoză de inflație și noi titluri Tezaur care pot fi achiziționate de miercuri – 23 august. În același timp, băncile au și ele oferte atractive.

Bineînțeles, înainte de a ne decide unde să plasăm banii, trebui să ne uităm la inflația prognozată. BNR estimează că pentru finalul trimestrului III din 2024 aceasta ar putea ajunge la 4,9%. Așadar, dacă ai 2000 de lei economisiți, ar trebui să câștigi peste 98 de lei.

Dacă Guvernul vine cu creșteri de taxe, e posibil să dea peste cap calculele BNR și ale celor care vor să-și protejeze economiile. Rămâne de văzut.

Până atunci, ne raportăm la datele actuale.

*Datele folosite la depozite bancare sunt din platforma Finzoom.ro

Tezaur sau depozite bancare pe 1 an

Băncile oferă dobânzi de 6,9 – 8,05% la depozitele bancare. După plata impozitului pe venit și a comisioanelor, câștigul la cei 2.000 de lei ar fi de 13,1 – 144,9 lei.

În ceea ce privește Tezaur, statul oferă o dobândă de 6,3%, ceea ce înseamnă 126 lei, pentru că titlurile de stat nu au comisioane și taxe.

2.000 de lei pe 3 ani

Când este vorba despre ofertele pe 3 ani, observăm că băncile oferă între 6,75 – 7,5%/an. Câștigul cumulat pe acea perioadă se ridică la 124,7 – 405 lei.

Statul oferă prin Tezaur o dobândă de 7,2%/an, ceea ce s-ar traduce într-o sumă de 432 lei, ceea ce înseamnă 144 lei/an.

Trebuie menționat că dacă aveți sume ceva mai mari, la depozitele bancare plătiți și CASS la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Va trebui să depuneți Declarația unică.

Pentru cei familiarizați cu piața de capital mai există și titlurile de stat Fidelis lansate în acest an precum și în cei precedenți, atât pe lei cât și pe euro. De asemenea, persoanele cu un apetit mai mare pentru risc pot investi în companii. Despre piața de capital trebuie să înveți, de aceea trebuie să aloci timp pentru asta.

*Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă câteva oferte din piață

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro