48 de ore pe HotNews.ro: Istoricul englez Siani-Davies explica mecanismul din spatele celebritatii mondiale a lui Nicolae Ceausescu; Financial Times: Romania vs Ungaria, in relatia cu FMI – cine negociaza mai bine?
- Redactia Hotnews
“Intr-un mod straniu, Ceausescu este la fel de celebru precum Tiger Woods sau Sandra Bullock”, afirma Peter Siani-Davies. Care este mecanismul din spatele acestei celebritati? Care a fost avantajul imbatabil al liderilor FSN in zilele din decembrie 1989? Deshumarea cuplului Ceausescu a demonstrat ca sunt inca putini romani care au distanta si luciditatea necesara pentru a raspunde obiectiv la astfel de intrebari. Istoricul englez Peter Siani-Davies, specializat in sud-estul Europei, are raspunsurile si speranta ca tentativele de manipulare a deshumarii sunt sortite esecului.
Aproape doua treimi dintre romani cred ca oamenii traiau mai bine inainte de 1989 si 41% spun ca, daca Nicolae Ceausescu ar putea candida la presedintie in acest moment, l-ar vota, potrivit unui sondaj realizat de institutul IRES, condus de PSD-istul si sociologul Vasile Dancu. Daca aproape unul din doi romani (49%) crede ca Nicolae Ceausescu a fost un conducator bun, 67% dintre respondenti spun ca sotia acestuia, Elena, a fost un conducator rau.
Financial Times: Romania vs Ungaria, in relatia cu FMI – cine negociaza mai bine?
“Sosirea delegatiei FMI la Bucuresti la aproximativ o saptamana dupa plecarea furtunoasa din Ungaria este marcata de o anumita ironie”, remarca Financial Times, intr-un articol publicat luni, 26 iulie care analizeaza succint relatia Romaniei cu FMI comparativ cu cea a Ungariei. “Preferand rolul de pugilist aceluia de pudel, primul ministru al Ungariei Viktor Orban le-a transmis celor de la FMI sa reformuleze conditiile sau sa renunte la acord”, arata cotidianul citat. “Pietele financiare vor decide pana la urma daca stilul <> sau cel <> reprezinta o strategie mai buna”, scrie Financial Times.
Emil Boc despre bonurile fiscale: Vor fi acordate din trimestrul IV din 2010 sau din 2011
Premierul Emil Boc a discutat duminica din nou despre masurile de combatere a evaziunii fiscale. Cumparatorii de bunuri si servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale, anunta sambata premierul Boc. Invitat la TVR, premierul a explicat ca aceasta masura s-a mai regasit in UE, in Grecia, mai exact. Premierul a declarat ca la 1 septembrie se va ajunge la forma finala a actului normativ, obiectivul fiind ca aceste reglementari sa intre in vigoare in trimestrul 4 al acestui an sau cel tarziu, la 1 ianuarie 2011.
Executivul face simulari privind strategia fiscala si masurile de relansare economica, variantele urmand a fi discutate si cu oficialii FMI aflati in Romania, a declarat, luni, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, dupa sedinta conducerii centrale a PDL.
Nou bilant al festivalului Love Parade, Germania: 20 de morti si 500 de raniti
Politia din Duisburg (vestul Germaniei) a dat publicitatii bilantul actualizat al victimelor busculadei ucigatoare de la Love Parade, festival al muzicii tehno. Numarul celor care si-au pierdut viata a ajuns la 20 – o nemtoaica de 21 de ani, spitalizata din cauza ranilor, a murit, luni. In total, au pierit 11 femei si 8 barbati, intre care sapte straini: doi spanioli, un australian, un bosniac, un chinez, un italian si un olandez. Potrivit Parchetului din Duisburg, numarul ranitilor se ridica la 500 persoane.