Sari direct la conținut

49% dintre romanii cu pensii private obligatorii au in prezent in conturi sub 500 de lei, spune seful CSSPP. Ministrul Botis cere administratorilor sa-si asume riscuri mai mari in politica de investitii

HotNews.ro
Ioan Botis, Foto: Hotnews
Ioan Botis, Foto: Hotnews

5,2 milioane de romani contribuie acum la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), dar datorita unui nivel mic al contributiilor, 49% dintre acestia au in prezent conturi sub 500 de lei, media pe sistem fiind de 835 de lei, a declarat joi, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). In replica, Ioan Botis, ministrul Muncii, a cerut administratorilor sa-si asume riscuri mai mari in politica de investitii pentru majorarea nivelului activelor populatiei.

„Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ar trebui sa-si asume un risc mai mare in politica investitionala pentru a oferi o valoarea mai mare a activelor administrate. Personal as fi dispus ca partea mea din contributii sa intre la un risc maxim, ceea ce va aduce benficii mai mari, evident cu riscurile aferente. Peste 60% din totalul activelor sunt investite in titluri de stat, care prezinta riscuri foarte mici. Mi-as dori o alta dinamica a portofoliilor de investitii ale fondurilor de pensii”, a declarat joi Ioan Botis, ministrul Muncii, prezent la un eveniment pe piata pensiilor private organizat de Mediafax.

Declaratia acestuia a venit dupa ce Mircea Oancea, presedintele CSSPP a evidentiat nivelul mic al contributiilor in sistemul de pensii private obligatorii.

Pentru acest an, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimeaza ca sistemul pensiilor private, atat pilonul II cat si pilonul III (pensiile private facultative), va ajunge la o valoare a activelor de sapte miliarde lei (peste 1,6 miliarde euro). Pe segmentul pensiilor private facultative, Mircea Oancea estimeaza ca nivelul activelor va atinge valoarea de circa 120 milioane euro in 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro