Sari direct la conținut

Ministerul de Interne și SRI, derogare de la guvern pentru a-și cumpăra mașini noi

HotNews.ro
Masina SRI, Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii
Masina SRI, Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii

Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vor primi derogare de la interdicția legală de achiziționare de noi autoturisme în acest an, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență care ar putea fi adoptat joi de Guvern. Măsura este motivată printre altele de uzura mașinilor și de războiul de la granița cu Ucraina care poate duce la creșterea situației infracționale privind migrația ilegală și contrabanda.

Situația actuală a înzestrării cu autovehicule a structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații este grevată de o serie de neajunsuri generate de deficitele înregistrate la mai multe categorii de autovehicule, precum și de faptul că mijloacele de mobilitate terestră aflate în dotare sunt supuse permanent unei intense uzuri fizice şi morale, se arată în proiectul de OUG aflat pe agenda de joi a Guvernului.

Cât de vechi sunt autoturismele MAI și SRI

În nota de fundamentare se menționează că ultima procedură de înzestrare majoră cu mijloace de transport la MAI a fost desfășurată în anul 2020, iar ulterior acesteia au fost efectuate achiziții, în cantități reduse, cu scopul de a înlocui mijloacele de transport care au fost retrase din exploatare și scoase din funcțiune.

  • „Gradul de asigurare cu mijloace de mobilitate terestră înregistrat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este de 48,8%, valoare care poate fluctua în raport cu mijloacele propuse pentru scoaterea din funcțiune.
  • La principalele categorii de vehicule rutiere, respectiv autoturism de serviciu, autovehicul de ordine publică, autovehicul de patrulare, autovehicul pentru muncă operativă, gradul de dotare este de aproximativ 65%.
  • Luând în considerare faptul că un procent de 27,5 % au rulaje de peste 100 mii km (2,8% fiind autovehicule cu rulaje de peste 250 mii km), ponderea vehiculelor rutiere funcționale poate fi influențată în sens negativ și prin creșterea numărului de defecțiuni tehnice la vehiculele rutiere, care implică costuri mari de reparație și întreținere.
  • Din perspectiva vechimii în exploatare, situația vehiculelor rutiere existente se prezintă astfel: 38,1% au o vechime sub 5 ani, 39,3% dintre acestea au o vechime cuprinsă între 5-10 ani, iar 22,6% au o vechime de peste 10 ani”.

Pentru a rezolva această problemă, la nivelul MAI a fost încheiată o asociere de autorități contractante pentru achiziția de autovehicule din care face parte și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.

  • „În urma derulării procedurii de atribuire au fost încheiate cu operatori economici de profil acorduri-cadru de furnizare de autovehicule cu valabilitate până la data de 10.05.2025.
  • La nivelul Serviciului Român de Informații, în anul 2025, când s-ar preconiza prima livrare de autoturisme, 62,35% din flota auto a Serviciului va avea o vechime mai mare de 10 ani”.

SRI și MAI vor primi derogare pentru a putea cumpăra noi autoturisme

Din aceste motive, Guvernul vrea să aprobe prin OUG derogări de la prevederile actuale privind reducerea cheltuielilor bugetare, astfel încât structurile/instituțiile din cadrul/subordinea MAI și SRI să poată demara procedurile pentru achiziția de autoturisme și să cumpere autoturisme.

În acest sens, se va autoriza Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, să achiziționeze, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete.

Achiziția se va face din excedentul activității finanțate integral din venituri proprii de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum și aprovizionarea cu acestea în formă brută și să efectueze plăţi în limita sumei de 200 milioane de lei (cu TVA).

INTERVIURILE HotNews.ro