60% dintre firme trag obloanele dupa aderare
60% dintre IMM-urile romanesti vor disparea dupa aderare, iar in locul lor vor aparea altele, cu capital strain, care, spre deosebire de noi, stiu sa foloseasca fondurile venite de la UE, a declarat ieri Mugur Stet, purtatorul de cuvint al Bancii Nationale a Romaniei, in mijlocul unei dispute cu reprezentantii IMM-urilor, la care a participat si vicepremierul George Copos, la o conferinta pe tema finantarii sectorului.
Reactia destul de dura, dar justa (dupa cum au apreciat toti cei prezenti la conferinta) a reprezentantului BNR a fost stirnita de o declaratie a vicepresedintelui Consiliului National al IMM-urilor, Florea Pirvu, potrivit caruia 40-55% dintre IMM-uri ar disparea dupa aderare, ele fiind victimele dobinzilor si garantiilor prea mari cerute de banci pentru un credit.
Argumentele patronilor
Discutia a fost deschisa de Copos. „30% dintre IMM-uri nu vor fi pregatite sa faca fata aderarii, dar tot in proportie de 30% se pot infiinta altele noi”, a spus Copos. Pirvu i-a replicat vicepremierului ca situatia nu este atit de roz pe cit se vede de la Palatul Victoria.
„Pina la 55% dintre IMM-uri se vor inchide. Si nu se vor infiinta altele. Sint decapitalizate si nu vor mai avea loc pe aceasta piata. 16 ani nu s-a facut nimic pentru capitalizarea lor. Iar bancile fac concurenta neloiala. Nu ne putem lua credit cu 7,5%. Aceeasi resursa costa afara 4,2-4,3%. Poate ca vom renunta la bancile din Romania”, a afirmat Pirvu.
Astfel s-a ajuns la momentul in care reprezentantul BNR a simtit nevoia sa intervina pentru clarificarea mediului economic in care activeaza IMM-urile.
Replica BNR
„In Occident, creditele se iau in functie de afacere, nu cu 4% dobinda, asa cum spuneti dumneavoastra. Bancile nu sint societati de caritate. Dobinzile din sistemul bancar sint normale pentru nivelul de dezvoltare economica a Romaniei.
Vor disparea 60% dintre IMM-urile cu proprietari romani si vor aparea 70% cu capital strain. Paradoxal, pentru macroeconomie e mai bine asa. Ei stiu sa lucreze cu fondurile europene. Aici e marea problema a Romaniei – educatia.