Sari direct la conținut

9/11 si dupa

Trenduri Economice

Sunt nenumarate opiniile referitoare la ceea ce s-a intamplat atunci. Exista atatea variante incat, o simpla enumerare ne-ar propaga pe un taram al relativitatii absolute din care chiar n-am mai intelege nimic. Inca imi sunt vii imaginile de cosmar in care cel de-al doilea avion a intrat in direct in turn. A fost punctul suprem de cotitura. America parea neajutorata, nimeni nu stia ce se intampla, cine e dusmanul si, mai ales, ce vrea acest dusman. Am vazut atunci o America abulica, fara directie, similara unui vas naufragiat fara speranta in mijlocul unui uragan.

Dincolo de toate teoriile care sunt vehiculate trebuie sa intelegem ca acolo au murit oameni. Acum, la zece ani, putem sa privim detasati si, mai mult, sa intelegem cotitura politica si economica de care am avut parte incepand cu acea data. De la acel eveniment au pornit multe altele: razboaiele din Afganistan si Irak sau ceea ce s-a numit razboiul global impotriva terorismului; fara a exagera, cred ca putem include aici si ceea ce se intampla acum in Orient. Tensiunile si schimbarile din Tunisia, Egipt, Yemen, Libia sau Siria, toate acestea sunt legate ombilical de ceea ce s-a intamplat atunci. Dar lucrul care ingrijoreaza cel mai mult e faptul ca absolut toate evenimentele care au urmat tragediei 9/11 se bazeaza pe o filosofie politica total gresita al carei faliment va fi dezastruos atat pentru initiatori cat si pentru cei pe care se experimenteaza inca.

Greater Middle East (GME) este un termen putin cunoscut care grupeaza elementele unui plan american pentru Orientul Mijlociu. Este un concept dezvoltat in anii ’90 de catre think tank-uri finantate de Departamentul de Stat si care a devenit coloana vertebrala a actiunilor americane din Orientul Mijlociu post 9/11. Rezumand, GME propune o democratizare a lumii musulmane printr-un pattern similar celui occidental. Astfel, societatea ar urma sa fie schimbata de jos in sus, de la nivelul individului care, treptat, devine constient de binefacerile democratiei si forteaza evolutia intregii societati. O filozofie liberala in esenta care trebuia implementata pentru a forta democratiarea butoiului cu pulbere din Orient. Si, pentru a putea fi pusa in aplicare, doctrina trebuia sprijinita de cei trei piloni esentiali reprezentati de: societate civila, privatizare si buna guvernanta. Credinta grupurilor din jurul Administratiei Bush a fost aceea ca intreaga constructie a GME nu trebuie decat sprijinita initial cu fonduri si presiuni politice(care nu le exclud pe cele armate) pentru ca, dupa sadirea samburilor democratiei(a se intelege ONG-uri, societate civila, fortarea privatizarilor s.a.m.d.) sa se obtina o transmutare a intregii societati orientale.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro