Ai devenit PFA? Cum completezi Declarația unică estimativă (VIDEO) – explicațiile lui Cornel Grama
După ce îți faci un PFA ai de făcut 2 lucruri: să cumperi Registrul Unic de Control de la ANAF și să depui o Declarație unică estimativa în care bifezi și dacă vrei să fii la norma de venit ori sistem real. Ambele în 30 de zile.
Cornel Grama, consultant fiscal, spune că nu este obligatoriu de achiziționat pentru PFA acest registru, potrivit legii, ci doar de către firme.
Registrul Unic de Control costă 30 de lei (dar de fapt este 29,75 lei). Atenție, banii se plătesc numerar la ANAF. Ideal este să nu aveți bancnote mai mari, posibil să nu aibă să vă dea rest. Să aveți documentele necesare (copie CUI, cerere pentru eliberarea registrului), inclusiv o copie după buletin, altfel va trebui să căutați un Xerox.
*În cazul unui punct de lucru ori sediu secundar este nevoie și de copia certificatului constatator al punctului de lucru.
O să primiți un caiet mare, lat, pe care trebuie să-l păstrați „cu sfințenie”
Cum am spus mai sus, în 30 de zile trebuie depusă și o Declarație unică, ideal prin SPV.
Cum se completează Declarația unică estimativă
Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a arătat cum se completează.
Ministerul Finanțelor crede că le este mai ușor celor de la ANAF să scrie cu pixul
Registrul Unic de Control putea fi și în format electronic (există o inițiativă legislativă în Parlament, dar respinsă de de Senat).
Ministerul Finanțelor, într-un punct de vedere, a spus că le este mai ușor funcționarilor ANAF să scrie cu pixul, lucru menționat și de Anca Dragu, inițiativa de digitalizare fiind a ei.
„Registrul unic de control nu este obligatoriu la PFA, dar în schimb e la firme. Există și sancțiuni. Dacă ați văzut acest Registru de Control: e mare, lat, cât o masă. A venit o inițiativă foarte bună privind debirocratizarea mediului de afaceri, digitalizare, ca acest registru să fie în format electronic”, spune consultantul Fiscal.
Senatorii s-au opus, spune el, avizul negativ a venit de la Ministerul Finanțelor, „că e complicat să scriem căsuțe în format electronic”. Să sperăm că la Camera Deputaților sunt oamenii mai dezghețați, mai școliți.