Sari direct la conținut

De ce nu se face depolitizarea conducerii Poștei și a SNR? Ministrul Burduja spune că a avut alte urgențe și că managementul de la Poștă se mișcă foarte bine

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: Guvern, Facebook
Sebastian Burduja, Foto: Guvern, Facebook

Sebastian Burduja, ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, vorbește adesea despre importanța meritocrației, dar aplicarea acestui principiu pare să întârzie când vine vorba de schimbarea conducerilor liberale de la Poșta Română și de la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), prin demararea procedurilor de recrutare potrivit OUG 109/2011.

Poșta Română și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) au ca directori generali doi liberali, numiți pe mandate temporare, care se tot reînnoiesc, fără a fi demarată o competiție și proceduri de recrutare potrivit OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă.

Aplicarea OUG 109/2011 nu s-a realizat nici în mandatul fostului ministru USR al Digitalizării, Ciprian Teleman, deși acesta spunea în august 2021 că Poșta a alocat bugetul pentru achiziționarea de servicii de recrutare a unui nou director general.

Miercuri, la Guvern, când ministrul Sebastian Burduja a vorbit din nou despre meritocrație și rezultatele remarcabile ale tinerilor olimpici români, în contextul în care Guvernul a adoptat Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022-2027, HotNews.ro l-a întrebat din nou pe Burduja dacă a demarat procedurile de recrutare.

VIDEO Explicațiile ministrului Sebastian Burduja (de la minutul 23:13)

Pe scurt, ministrul susține că a avut alte urgențe, precum cloud-ul guvernamental, proiectul de peste 500 milioane de euro din PNRR, că managementul de la Poștă se mișcă foarte bine, dar că va demara procedurile cât se poate de repede.

  • Redăm mai jos dialogul între reporterul HotNews.ro și ministrul Digitalizării:

Reporter: Pentru domnul Burduja, că nu e prima dată când vorbește de meritocrație, ați demarat concursuri la SNR și la Poșta Română și unde mai aveți oameni din PNL la conducere, numiți fără concurs? Ați spus că veți demara, dar nu am văzut nimic concret. Ce ați făcut? E vorba de ordonanța 109, guvernanța corporativă.

Sebastian Burduja: Știu, cunosc Ordonanța 109. Eu am venit astăzi să vă prezint această strategie și pentru că vă respect foarte mult și întotdeauna sunteți foarte bine pregătit pe subiectele conexe ministerului pe care-l reprezint, mă așteptam să discutăm mai mult pe marginea acestei strategii.

Reporter: Păi despre meritocraţie.

Sebastian Burduja: Pot să vă spun că este rezultatul a realmente zeci de consultări la care a contribuit mediul de cercetare. Vă răspund imediat, nu trebuie să.. Sper să nu vă dezamăgesc, măcar de data asta.

Reporter: /Oricum/, m-am săturat de atâtea strategii, şi comitete şi grupuri de lucru, şi…

Sebastian Burduja: Să știți că nu este. Tocmai asta vreau să combat, ideea aceasta că este încă o strategie. Dacă o veți lua și o veți studia, dacă veți întreba în sistemul de cercetare, dacă veți vorbi cu domnul Adrian Curaj de la UEFISCDI, dacă veți vorbi cu Academia Română și chiar cu mediul privat, vă vor spune că este rodul unei munci efectiv impresionante pe care nu pot să mi-o asum eu.

E o echipă a ministerului care a coordonat acest efort și chiar sper ca în țara asta să ne pese de modul în care vedem aceste domenii pe termen lung, la orizontul 2027- 2030. Cu privire la Ordonanța 109, eu am anunțat că este unul dintre obiectivele mele și-mi doresc să demarez acest proces. În momentul acesta, știți bine, avem o situație de interimat. Aceste interimate trebuie încheiate și se organizează această procedură. Ea, într-adevăr,…

Reporter: Nu, nu trebuie… Concursul poate fi lansat, nu trebuie să se termine…

Sebastian Burduja: Știți bine că o procedură pe 109 nu se face de azi pe mâine. Asta e realitatea, dacă vrem s-o facem bine. Dacă vrem doar să bifăm o căsuță, sigur, ea se poate face formal.

Reporter: Trebuie demarat. Ați demarat procedurile?

Sebastian Burduja: Nu. Știți bine că mai întâi se selectează o firmă de headhunting într-un mod competitiv, printr-un proces de achiziție. Firma respectivă analizează CV-urile, background-ul posibililor candidați și dă niște recomandări, dă o rezoluție. Vă răspund, încă nu am demarat acest proces, având celelalte urgențe pe care le știți foarte bine – de la cloud până la restul situațiilor. Îmi fac o evaluare și a actualului management la cele două companii și, cel puțin în acest moment, cel puțin Poșta Română se mișcă foarte bine. Am spus-o și public și sper ca dacă mai avem timp în țara asta și de veștile pozitive, să le punem în lumină.

Reporter: Și cam în cât timp veți demara procedurile de concurs pentru…

Sebastian Burduja: Nu pot o să vă dau o estimare fixă în punctul acesta. Eu îmi doresc în termen cât mai scurt.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro