Sari direct la conținut

Ucraina îl va judeca pentru trădare pe aliatul lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk

HotNews.ro
Ucraina îl va judeca pentru trădare pe aliatul lui Vladimir Putin, Viktor Medvedciuk

​Biroul de Stat pentru Investigaţii din Ucraina a anunţat joi că a încheiat o anchetă preliminară celei judiciare împotriva politicianului prorus Viktor Medvedciuk, aliat al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, transmit Reuters și Agerpres.

Medvedciuk este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului, fapte pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare, arată un comunicat de pe site-ul de internet al Biroului. Anchetatorii afirmă că politicianul a sprijinit conducerea Rusiei în activităţi subversive împotriva Ucrainei, inclusiv prin colectarea de informaţii despre poziţiile unor unităţi militare.

Medvedciuk, lider al partidului Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, respinge acuzaţiile.

El a fost reţinut în aprilie, deoarece ce s-a sustras arestului la domiciliu la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 aprilie.

Politicianul fusese arestat la domiciliu de anul trecut, fiind suspectat de trădare.

Vladimir Putin i-a botezat fiica lui Medvedciuk

Într-un interviu acordat în 2019, Putin a recunoscut că este nașul fiicei lui Medvedciuk.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus Putin. „El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere.”

Pe 14 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că au pus sub sechestru peste 150 de bunuri – case, terenuri, mașini – ale familiei lui Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina înainte de declanșarea răzoiului.

Kremlinul a refuzat în mod repetat ofertele Ucrainei de a-l da la schimb pe Medvedciuk pentru militari ucraineni capturați de forțele armate ale Moscovei sau pentru ucrainenii deportați din teritoriile ocupate de Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 99-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro