Sari direct la conținut

Capsula Boeing Starliner va ajunge, în sfârșit, pe Stația Spațială Internațională

HotNews.ro
Capsula Boeing Starliner, Foto: NASA
Capsula Boeing Starliner, Foto: NASA

Capsula Starliner a companiei Boeing este programată să ajungă pentru prima dată la Stația Spațială Internațională vineri noapte, un pas crucial către un nou sistem de transport american pentru astronauții NASA, chiar dacă testul vine cu ani de întârziere, potrivit AFP.

Andocarea la Stația Spațială (ISS) este programată să aibă loc la ora 19.10, ora coastei de est a SUA (23.10 GMT), a confirmat vineri după-amiază Nasa. Vehiculul „continuă să funcționeze bine”, a dat asigurări într-o postare pe blog.

Zborul de testare fără pilot a fost încercat anterior în 2019, dar capsula a întâmpinat mai multe probleme și a trebuit să se întoarcă înainte de a ajunge la stație.

De atunci, Boeing s-a străduit să recupereze decalajul față de SpaceX, care este relativ nou-venită în industria aerospațială, dar care transportă astronauți pentru NASA din 2020, în urma zborurilor de calificare reușite ale propriei sale capsule, Dragon.

Apropierea de ISS de vineri va fi urmărită îndeaproape de astronauții aflați la bordul stației. Aceștia vor comanda mai întâi aprinderea unei lumini pentru a verifica legătura de comunicare cu nava spațială, apoi îi vor cere acesteia să se stabilizeze la o distanță de aproximativ 250 de metri.

În cele din urmă, va fi inițiată manevra delicată de stabilire a contactului cu stația, care se deplasează cu 28 000 km/h și la 400 km deasupra capetelor noastre. Dacă este necesar, echipajul va putea, de asemenea, să anuleze operațiunea.

Trapa capsulei nu va fi deschisă decât sâmbătă. Boeing transportă aproximativ 230 kg de provizii pentru NASA, inclusiv alimente.

Starliner urmează să rămână andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, înainte de a coborî pe Pământ pentru a ateriza în New Mexico, la baza White Sands Air Force Base.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro