Sari direct la conținut

Mamele și calvarul prin care trec în România, când revin din concediul de creștere a copiilor: „Mi-a picat cerul în cap"

​​Panorama.ro
Mamă muncind de acasă cu bebelușul lângă ea, Foto: Shutterstock
Mamă muncind de acasă cu bebelușul lângă ea, Foto: Shutterstock

Revenirea la muncă după perioada de concediu maternal este adesea însoțită de discriminare, hărțuire, readaptare la un nou ritm de viață profesională și familială. Angajatele moderne se confruntă cu o dublă provocare: să muncească ca și cum n-ar avea copii, în timp ce își îngrijesc copiii ca și când n-ar avea job.

Deși România oferă cel mai lung concediu plătit de creștere a copilului din lume, sistemul de îngrijire este insuficient dezvoltat, ceea ce nu favorizează deloc reintegrarea mamelor în câmpul muncii. Panorama a discutat despre asta cu experți, dar și cu mame proaspăt întoarse la serviciu, atât din România, cât și din Franța, Germania, Anglia, Belgia și Italia.

„Mi-a picat cerul în cap”, spune Mădălina* (35 de ani), despre momentul în care angajatorul i-a oferit un post de secretară, în locul poziției de expert bancar deținută înainte de a intra în concediu maternal. „Mi-au spus că firma a fost cumpărată de concurență și că (…) nu mă puteam întoarce în departamentul în care lucrasem”, își aduce ea aminte.

Citește mai mult pe ​​Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro