Sari direct la conținut

Primul pacient din lume căruia i s-a transplantat o inimă de porc a murit

HotNews.ro
Inima de porc modificat genetic, transplantata in premiera unui om, Foto: Captura video
Inima de porc modificat genetic, transplantata in premiera unui om, Foto: Captura video

Primul pacient din lume căruia i s-a transplantat o inimă de porc modificat genetic a murit la două luni după operație, a anunțat miercuri spitalul unde a avut loc transplantul.

David Bennett, 57 de ani, a murit marți după ce starea sa s-a deteriorat în ultimele zile. „Când a devenit clar că nu își va reveni, i s-au acordat îngrijiri paliative”, a precizat spitalul.

Chirurgii americani au transplantat în premieră, în ianuarie, o inimă dintr-un porc modificat genetic la un pacient, o premieră mondială.

Operația a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată.

David Bennett, care a primit inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman.

Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde operației în ajunul Anului Nou.

„Aceasta este o descoperire chirurgicală majoră și una care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluție la deficitul de organe”, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele de porc și care provoacă respingerea imediată a organului.

Această modificare genetică a fost făcută de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii îl conectaseră cu succes la vasele de sânge ale unui pacient cu moarte cerebrală din New York în octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro