Falimentul City Insurance: Asigurătorii vor plăti mai mult, din martie, la Fondul de Garantare a Asiguraților – normă ASF, publicată în Monitorul Oficial
Firmele de asigurări vor plăti contribuții lunare mai mari, începând de luna viitoare, la Fondul de Garantare a Asiguraților, cel care plătește păgubiții în cazul falimentului unui asigurător. Măsura a fost impusă de ASF în contextul falimentului City Insurance, fostul lider RCA cu peste 3,1 milioane de clienți la finele anului trecut. Mai exact, 2,5% din veniturile lunare din asigurări generale (RCA, CASCO ori locuințe) se vor duce către FGA, față de 1% anterior, fapt ce ar putea crește prețurile acestor asigurări.
Norma ASF a fost emisă în data de 10 februarie 2022 și publicată joi, 17 februarie, în Monitorul Oficial. Aceasta prevede că pentru anul 2022, cota de contribuție pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna martie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale.”
Anterior, în Norma 17/2015 a ASF erau prevăzute următoarele cote de contribuții:
a) 1% cota de contribuţie pentru asigurările generale;
b) 0,4% cota de contribuţie pentru asigurările de viaţă.
Cotele stabilite (..) se aplică asupra volumului de prime brute încasate din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale şi, respectiv, asigurărilor de viaţă.
Tribunalul București a demarat în 9 februarie procedura falimentului City Insurance
Tribunalul București a decis miercuri, 9 februarie, deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, fostul lider RCA cu peste 3,13 milioane de polițe RCA în vigoare la finele anului trecut. Efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment polițele de asigurare emise de City încetează de drept.
ASF a transmis atunci pentru HotNews.rosituația polițelor în vigoare de la City Insurance:
- „La 31.01.2022, erau în vigoare circa 1.157.213 polițe. Majoritatea polițelor RCA rămase expiră în următoarele luni (februarie, martie, aprilie, mai). În luna februarie vor expira circa 200.000 de polițe.”, a comunicat ASF.
Anunțul făcut miercuri de Tribunalul București:
„Prin hotărârea pronunţată astăzi, 09.02.2022, în cauza nr. 27011/3/2021, Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă a admis cererea creditoarei Autoritatea de Supraveghere Financiară şi a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei SOCIETATEA DE ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE S.A.
Prin aceeaşi hotărâre a fost desemnat în calitate de lichidator judiciar CITR Filiala Cluj S.P.R.L.
În cauză, judecătorul sindic a fixat următoarele termene limită:
- a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 28.03.2022;
- b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe – 18.04.2022;
- c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 13.05.2022;
- d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 25.04.2022.
În vederea facilitării demersurilor de înregistrare a declaraţiilor de creanţă, precizăm că cererile de înscriere la masa credală, însoţite de documentele justificative şi dovada achitării taxei judiciare de timbru vor fi transmise la grefa Secţiei a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, atât în format scriptic (hârtie), cât şi în format electronic (documente PDF de maximum 4 MB fiecare) exclusiv la adresa de email trb-falimentcity@just.ro, urmând ca exemplarul destinat practicianului în insolvenţă să fie transmis pe adresa de corespondenţă electronică ce va fi indicată de acesta prin notificare.”, se arată în decizia publicată pe portalul instanțelor.
De notat că în Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, la articolul 262 este prevăzut că:
- „în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleaşi condiţii, se vor denunţa şi contractele de reasigurare.”
Lista păgubiților și clienților City Insurance: Peste 191.000 de dosare deschise, printre care și Ministere, Servicii de Ambulanță, SPP ori CNAIR / Fostul lider RCA are peste 3,13 milioane de polițe în vigoare
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a publicat miercuri, 8 decembrie, 2021, lista creditorilor de asigurări ale căror creanțe au rezultat din evidențele transmise de City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedură de faliment. Datele publicate arată că momentan sunt deschise peste 191.000 de dosare (în care se solicită despăgubiri ori sume asigurate), inclusiv din partea unor Ministere, Servicii publice de Ambulanță, SPP ori CNAIR. Pe de altă parte, sunt în vigoare peste 3,13 milioane de polițe de asigurare la acest asigurător.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a reamintit atunci faptul că, potrivit legii, este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.
Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.