Sari direct la conținut

Ministerul Finanțelor va aduce modificări normelor Codului fiscal în acest an

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com
Fiscalitate, Foto: © Piotr Adamowicz | Dreamstime.com

Ministerul Finanțelor lucrează la modificarea normelor Codului fiscal, potrivit declarațiilor Georgetei Toma, șef serviciu la Direcția de legislație fiscală din Ministerul Finanțelor.

Ea a fost întrebată în cadrul unei conferințe organizată de PwC România, în ceea ce privește impozitul pe bănci și cel energetic, dacă atunci când calculează impozitul minim global se ia în considerare impozitul pe profit plus impozitul suplimentar.

„Aici ar putea fi, poate, o mică discuție. Avem și impozit pe profit clasic, dar și acest impozit suplimentar. Noi considerăm că acesta se încadrează în principii și ar trebui avut în vedere la stabilirea impozitului. În sistemul de impozit acoperit sunt și impozite pe cifra de afaceri”, a spus ea.

Practic, afirmă Georgeta Toma, „pentru a aduce o transparență în această interpretare ne dorim ca în normele de aplicare ale acestei legi, care sunt separate de HG1 la Codul fiscal (HG 1/2016 n.r.), să aducem și celelalte impozite specifice României”.

„Avem celebrele sectoare energetice, fie că vorbim de contribuția la tranziție, fie că vorbim de impozitarea suplimentară din energie, petrolului sau a gazelor naturale. Raportat la impozitele pe care le plătește contribuabilul, toate cele naționale vor fi trecute în norme”, a explicat ea.

De asemenea, vor fi aduse clarificări cu privire la unele lucruri.

„În ceea ce privește zona de cercetare-dezoltare, această analiză privește mai mult continuarea operaționalizării acestei facilități. Recent au fost comunicate niște informații îmbucurătoare în această zonă. Se au în vedere clarificarea cheltuielilor eligibile și partea de certificare, de îmbunătățire a procedurilor operaționale”, a precizat Georgeta Toma.

Pentru profitul revinvestit, spune ea, se are în vedere o analiză a eficienței măsurii.

„2024 e an de analize și de aducere a unor clarificări mai mult în zona secundară de reglementare și nu neapărat pe partea de lege”, a explicat reprezentanta MF.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro