Sari direct la conținut

Romania – Ucraina 3-0 / În aproape 100 de ani, România nu a mai bătut niciodată la 3 goluri diferență într-un meci din turneele finale

HotNews.ro
Echipa României sărbătorind victoria cu 3-0 după meciul cu Ucraina. Foto: Profimedia
Echipa României sărbătorind victoria cu 3-0 după meciul cu Ucraina. Foto: Profimedia

România – Ucraina 3-0 este cea mai consistentă victorie a echipei naționale a României la cele 13 turnee finale la care a participat în ultimii 94 de ani – 7 Mondiale și 6 Europene.

Selecționata de fotbal a României a debutat cu o victorie clară la Campionatul European din Germania 2024. 3-0 cu Ucraina la Munchen, goluri Stanciu (29), Răzvan Marin (53) și Drăguș (57).

E cel mai răsunător succes din istoria României la Mondiale sau Europene din 1930 încoace, când a avut prima ediție a Campionatului Mondial.

Atunci, chiar la meciul de debut, acum 94 de ani, România învingea Peru cu 3-1.

Acel succes a fost egalat doar în 1990, la 2-0 cu URSS și în 1994, la 3-1 cu Columbia, toate trei fiind ediții de Campionat Mondial.

Acum, e prima victorie la diferență de mai mult de un gol la Euro și abia al doilea succes pentru România la un European.

Cele mai clare victorii ale României la turneele finale (7 de Mondiale, 6 de Euro):

La trei goluri:

  • ROMÂNIA – UCRAINA 3-0 (Euro 2024)

La două goluri:

  • România – Peru 3-1 (CM 1930)
  • România – Columbia 3-1 (CM 1994)
  • România – URSS 2-0 (CM 1990)

La un gol:

  • România – Argentina 3-2 (CM 1994)
  • România – Anglia 3-2 (Euro 2000)
  • România – Anglia 2-1 (CM 1998)
  • România – Cehoslovacia 2-1 (CM 1970)
  • România – SUA 1-0 (CM 1994)
  • România – Columbia 1-0 (CM 1998)

*Notă: în 1934, 1938, 1984, 1996, 2008 și 2016, România n-a reușit nici măcar un succes.

Edi Iordănescu: „Genarația de suflet”

România a învins Ucraina, scor 3-0, luni, la Munchen, în partida de debut la EURO 2024.
Golurile tricolorilor au fost marcate de către Nicolae Stanciu (min. 30), Răzvan Marin (min. 53) și Denis Drăguș (min. 57).

La întrebarea GOLAZO.ro de la conferința de după meci, selecționerul României, Edi Iordănescu, a spus că actuala generație de fotbaliști ar trebui să fie numită «Generația de suflet», deoarece au pus foarte mult suflet să ajungă până aici, chiar și atunci când nimeni nu mai credea în ea.

„Referitor la această generație, eu vă rog ceva: am văzut că începe să fie numită într-un fel. Și nu aș vrea. Sunt antrenorul lor și vă rog, cu toată puterea: nu o numiți în niciun fel.

Au fost generații extraordinare în trecut. Această generație nu reprezintă niciun metal. Această generație reprezintă «Generația de suflet». V-aș ruga să o numim «Generația de suflet».

A pus cel mai mult suflet în tot ce-a făcut. Și știu multe din trecut, pentru că familia mea a fost implicată. E «Generația de suflet» a românilor. Românii să învețe să iubească și să pună sufletul alături de ei. Pentru că atunci când fac asta, generația asta nu are limite.

A fost victoria «Generației de suflet». Au alergat continuu, până când au căzut din picioare și a trebuit să-i schimbăm.

Au făcut un efort fantastic. Pe lângă talentul lor, calitatea lor, tot ce reprezintă ei, s-au unit din nou, s-au strâns, au ieșit în față și au dat totul. E meritul lor total. Sunt recunoscător și mândru de ei.”, a declarat Edi Iordănescu, la conferința de presă de după meci.

Felicit echipa, a fost un efort fantastic. Sunt convins că, dacă mai aveați dubii, acum trebuie să mă credeți. Această echipă are suflet mare, efectiv s-a jertfit pentru rezultat, pentru România. Felicit băieții, au fost fabuloși!”

Edi Iordănescu: „Pentru prima oară de când antrenez, am pierdut controlul”

„E o zi mare pentru români. Sunt foarte fericit, la fel și echipa. Fericită, împlinită. Doar pentru o seară. De mâine trebuie să ne adunăm și să ne continuăm drumul.

O victorie memorabilă, istorică, împotriva unei echipe de mare calitate, dar obținută pe pământ românesc. Eu așa am simțit. Românii au fost, i-am simțit tot timpul prezenți, pe mine m-au copleșit.

Au fost sentimente… pentru prima oară de când antrenez, am pierdut controlul. Le mulțumesc celor care ne-au urmat, care au fost alături de noi astăzi, aici, le mulțumesc și românilor din țară, sunt sigur că în acest moment sunt fericiți, le mulțumesc tuturor românilor, oriunde ar fi ei, sunt convins că au fost sufletește alături de noi”, a mai spus selecționerul.

Programul României la EURO 2024

  • 17 iunie România – Ucraina 3-0
  • 22 iunie, ora 22:00: România – Belgia (pe Rhein Energie Stadion, din Koln)
  • 26 iunie, ora 19:00: România – Slovacia (pe Waldstadion, din Frankfurt)
INTERVIURILE HotNews.ro