Sari direct la conținut

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție din Alba și alți patru polițiști, cercetați de DNA pentru abuz în serviciu și luare de mită

Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba Constantin Florin Dogaru este cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu. Alți patru polițiști sunt anchetați în același dosar pentru luare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu și alte infracțiuni. 

Constantin Florin Dogaru a fost schimbat din funcție după ce a fost pus sub acuzare de DNA, scrie G4Media citând surse. 

De altfel, pe site-ul IPJ Alba, la secțiunea „echipa managerială”, mai figurează doar cei doi adjuncți ai inspectoratului, fără Dogaru. 

Fostul șef al IPJ Alba este cercetat pentru abuz în serviciu, în timp ce Dan Toma, care la data faptelor era comisarul șef de poliție al Secției 9 de Poliție Rurală din Câmpeni, este cercetat pentru luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor și mărturie mincinoasă.

Subcomisarul de poliție din IPJ Alb Ioan George Moșneag este cercetat pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și abuz în serviciu.

Ilie Dan Ciucur, ofițer DGA Alba, este cercetat pentru „complicitate morală la ultraj”, iar Alexandra Ioana Creș, agent de poliție la Secția 9 de Poliție Rurală Cîmpeni pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. 

Om de afaceri acuzat de trafic de influență

În același dosar, DNA cercetează și un om de afaceri pentru cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

O altă persoană, care la data faptelor desfășura activități de exploatare a lemnului, este cercetată pentru cumărare de influență (două fapte) și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

Administratorul unei firme, SC Vlad & Andrei Forest SRL, este de asemenea cercetat pentru dare de mită, cumpărare de influență  ultraj (două fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj și „-participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate”. 

Și firma este cercetată pentru tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate și furt de arbori.

DNA: polițiștii „protejau” interesele celorlalți inculpați 

„În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,

– transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,

– efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,

– sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,

– detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea”, conform DNA. 

Polițiști urmăriți și fotografiați în timpul liber

Doi polițiști erau urmăriți chiar și acasă de către unul dintre inculpați,  pentru a fi intimidați.

  • „Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.
  • În contextul de mai sus, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”, conform DNA. 
INTERVIURILE HotNews.ro