Sari direct la conținut

Cum vrea China să construiască cel mai mare accelerator de particule din lume

HotNews.ro
Cum vrea China să construiască cel mai mare accelerator de particule din lume
Accelerator de particule. Foto: CERN / Sciencephoto / Profimedia

Circular Electron Positron Collider (CEPC), un accelerator de particule cu o circumferință de circa 100 de kilometri, ar putea deveni realitate dacă guvernul de la Beijing va accepta demersul Academiei de Științe din China. Proiectul va ajunge anul viitor pe masa oficialităților chineze și este de așteptat ca acestea să îl includă în următorul plan cincinal, relatează prestigioasa revistă Nature.

Dacă proiectul va primi sprijin guvernamental, construcția acestuia ar putea începe în 2027 și va dura maxim zece ani, conform ultimului raport tehnic, publicat la începutul acestei luni. Raportul estimează costurile la circa 5,2 miliarde de dolari, de peste trei ori mai puțin decât Future Circular Collider (FCC), un proiect similar european estimat la minim 17 miliarde de dolari.

În același timp, CEPC nu doar că va avea o circumferință mai mare decât FCC (proiectul european implică un accelerator cu o circumferință de 91 de kilometri), dar va fi construit și mult mai repede decât omologul său din Europa.

În cadrul CEPC, oamenii de știință chinezi își propun să genereze milioane de particule Higgs, particula descoperită în anul 2012 prin intermediul acceleratorului Large Hadron Collider. Ei intenționează să analizeze aceste particule în detaliu și să răspundă unor întrebări fundamentale din fizică, așa cum ar fi cele legate de inflația Universului (momentul expansiunii inițiale a acestuia), de evoluția acestuia, de natura materiei întunecate, precum și de modul în care particulele interacționează între ele la modul la care o fac.

Este de așteptat ca proiectul CEPC să primească undă verde din partea guvernului chinez, cu atât mai mult cu cât multe dintre componentele sale au fost deja create și se află în teste la diferite centre de cercetare din China, a declarat Frank Zimmermann, un fizician din cadrul CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) pentru Nature.

Mai mult, dat fiind faptul că în China există deja un accelerator de particule, Beijing Electron Positron Collider (IHEP), este posibil ca oamenii de știință chinezi să aibă deja o expertiză mai mare în acest domeniu decât o au cei de la CERN, a adăugat fizicianul german.

Teoretic, conform raportului tehnic recent prezentat, China are capacitatea de a construi acceleratorul de particule cu foarte puțin ajutor internațional. Este un fapt pe care China l-a anticipat, acela că va primi foarte puțin ajutor din afară și că se va lovi de reticența țărilor occidentale. De asta nici nu se așteaptă la un ajutor financiar substanțial internațional.

De altfel, problema fondurilor este mult mai stringentă în Occident. Recent, Germania a anunțat că nu va finanța proiectul european FCC (Future Circular Collider), date fiind costurile „nerealiste”, pe care autoritățile din această țară nu și le permit.

China insistă însă pentru o colaborare internațională în cadrul CEPC. Oficialii chinezi au subliniat că, deja, numărul fizicienilor străini care își duc activitatea în diferite centre de cercetare din China însumează 30 până la 50% din totalul cercetătorilor. Printre aceste centre se numără și uriașul Observator Subteran de Neutrini Jiangmen a cărui lansare oficială va avea loc anul viitor.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

INTERVIURILE HotNews.ro