Sari direct la conținut

Poveste fascinantă: Lecțiile lui Juran, inginerul plecat din România, pentru Steve Jobs și Apple

HotNews.ro
Poveste fascinantă: Lecțiile lui Juran, inginerul plecat din România, pentru Steve Jobs și Apple
Figurina Steve Jobs / FOTO: shutterstock

Americanii de la Apple au reușit prin iPhone să revoluționeze piața de telefonie mobilă, să stea la aceeași masă cu marile companii asiatice și să scoată din joc concurenți europeni precum Nokia sau Ericsson. Succesul Apple este sinonim cu numele lui Steve Jobs. Puțini știu însă că unul dintre oamenii de care fondatorul Apple a ținut cont în modul cum și-a format și gestionat compania a fost un româno-american. E vorba de Joseph Juran, un inginer american de origine română, născut înainte de Primul Război Mondial, la Brăila.

Cine a fost Joseph Juran, „românul” care l-a influențat pe Steve Jobs

Apple a reușit să ajungă o forță în domeniu și datorită viziunii și inovării lui Steve Jobs. Unul dintre cei doi fondatori ai Apple, Jobs a fost dat afară de la compania pe care a înființat-o și s-a refugiat la NeXT în 1985, dar a revenit 12 ani mai târziu și a adus Apple înapoi pe profit. Iar reușita lui Jobs a fost influențată printre altele și de un inginer american de origine română, Joseph Juran.

Cei doi s-au întâlnit la începutul anilor ’90, pe când Jobs era la NeXT. La acel moment Juran se apropia de 90 de ani, după o carieră în care a devenit cunoscut drept „părintele calității” și a fost considerat responsabil pentru revirimentul industriei japoneze, alături de un alt specialist în calitate, statisticianul american Edwards Deming.

Joseph Juran s-a născut în 1904 la Brăila. Familia lui s-a mutat patru ani mai târziu la Gura Humorului, care pe atunci aparținea Imperiului Austro-Ungar. Un an mai târziu tatăl său s-a mutat în SUA, unde a lucrat ca cizmar, pentru ca apoi restul familiei să îl urmeze în 1912.

Citește continuarea pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro