Sari direct la conținut

Imaginile interzise de la EURO 2024. Am văzut cum a fost împușcat Kennedy, dar nu și aceste imagini

HotNews.ro
Nu ni s-au dat reluări pe TV cu faza accidentării fotbalistului maghiar Barnabas Varga. Și editorialistul GOLAZO.ro Cristian Geambașu se întreabă dacă e normal. Nu e vorba despre imagini cu jucătorul căzut sau cu îngrijirile medicale. Acestea sigur că nu trebuie date. Dar faza cu centrarea, ieșirea portarului și faza accidentării de ce sunt cenzurate? O accidentare văzută la TV înseamnă și educație, înseamnă că mii și mii de copii și juniori învață să joace mai atent, mai puțin dur, mai sportiv pentru siguranța adversarilor și pentru ei înșiși. Noi toți învățăm din lucruri pe care le vedem și încercăm să le evităm, să le facem diferit, scrie jurnalistul Cristian Geambașu în articolul său de opinie.
Momentul accidentării lui Barnabas Varga. Foto: Ptrofimedia
Momentul accidentării lui Barnabas Varga. Foto: Ptrofimedia

Ne urmărește încă dramatismul imaginilor accidentării atacantului maghiar Barnabas Varga. Slavă Cerului, dramatismul nu s-a transformat în tragedie. Jucătorul naționalei Ungariei a fost transportat la spital, aflându-se acum în afara pericolului. Suntem protejați de emoții, iar asta ne face mai vulnerabili, scrie Geambașu, în textul din Golazo.ro.

În afara pericolului nu înseamnă că peste două-trei zile Varga va fi gata să intre pe teren pentru o improbabilă întâlnire cu portarul Angus Gunn. Predestinat nume, Gunn. Deși dacă urmăriți atent reluările, veți observa că intervenția scoțianului nu te-ar fi dus cu gândul la asemenea urmări. Un portar boxează mingea și în săritură se lovește de adversarul din fața lui. Dar nu îl vânează. Varga este mai degrabă o victimă colaterală. O întâmplare nefericită care se putea termina și mai rău.

Am greșit atunci când v-am îndemnat să urmăriți reluările. Nu prea o să mai aveți acces la ele. La cele autorizate, ale televiziunilor deținătoare ale drepturilor, în niciun caz. Poate doar la cele piratate sau cele descărcate de pe telefoane în rețelele sociale. Sunt imagini cu puternic impact emoțional, da. Sintagma s-a transformat în clișeu, iar clișeul în subiect de glume.

Imagini cu puternic impact emoțional. S-a stabilit (observați, folosesc impersonalul) că trebuie să fim feriți de episoadele dure ale vieții cotidiene. Imagini, știri. Întrebarea, cât încă ne putem pune întrebări, este dacă o astfel de abordare ne ajută pe termen lung sau ne face și mai vulnerabili.

Știm, societatea occidentală, căreia din fericire îi aparținem și noi, funcționează după un set de valori. Un așa-numit caiet de sarcini al conviețuirii civilizate, al prețuirii valorilor aproapelui.

Occidentul respecta însă aceleași valori și în urmă cu o jumătate de secol, doar că atunci lumea trăia cu adevărat mai liber. Nu ne alienasem prin corectitudine politică.

Adică oamenii nu își puneau problema că a mânca o friptură sau o prăjitură îți ruinează sănătatea, în timp ce niciun psiholog ori psihiatru nu teoretiza că imaginile cu asasinarea lui JFK te vor trimite direct în anxietate, preambul al pornirilor suicidare.

Citește continuarea, pe Golazo.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro