Sari direct la conținut

Papa Francisc denunță „monstruozitățile” comise de armata rusă în Ucraina

HotNews.ro
Papa Francisc apel contra războiului în Ucraina, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia
Papa Francisc apel contra războiului în Ucraina, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Papa Francisc a denunțat miercuri „monstruozităţile şi cadavrele torturate” din Ucraina, unde în prezent se află reprezentantul său, cardinalul Konrad Krajewski, relatează Reuters și News.ro.

„Aş vrea să vorbesc despre teribila situaţie din Ucraina martirizată. Cardinalul Krajewski se află acolo pentru a patra oară. El ajută într-o zonă din Odesa şi din jur”, a anunţat Papa Francisc la finalul audienţei generale de miercuri.

„El mi-a povestit durerea acestui popor, salvarea, monstruozităţile, cadavrele torturate pe care ei le găsesc”, a explicat suveranul pontif.

Kievul a anunţat săptămâna trecută că a descoperit sute de trupuri într-o groapă comună în apropiere de Izium (est), un oraş recucerit recent de către armata ucraineană de la armata rusă, care a invadat Ucraina la 24 februarie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat „noi probe de tortură” la Izium, unde „procesul exhumării continuă”.

Papa Francisc a făcut mai multe afirmații controversate despre războiul din Ucraina

La fel ca în cazul masacrelor comise de armata rusă la Bucha, Moscova a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat luni drept „minciuni” prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Papa Francisc încearcă să menţină un echilibru delicat între condamnarea unui război „crud” şi o menținere a unui dialog cu Moscova.

Deși a condamnat ferm războiul din Ucraina încă din prima zi, unele dintre comentariile făcute de suveranul pontif i-au atras critici puternice din partea Ucrainei, ca de exemplu afirmația acestuia potrivit căreia Daria Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin, a fost o victimă nevinovată a războiului.

La jumătatea lunii iunie suveranul pontif a afirmat de asemenea că războiul din Ucraina „poate a fost provocat într-un fel” de NATO care „lătra la porțile Rusiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro