Sari direct la conținut

: BCE – dobânzi stabile până la sfârşitul lui 2019 – împrumuturi ieftine începând cu luna septembrie

HotNews.ro

Banca Centrală Europeană va menţine neschimbate dobânzile cel puţin până la sfârşitul anului 2019 – sau cât va considera necesar – în condiţiile în care se observă că Zona Euro evoluează în marele bolnav al economiei mondiale. În paralel, pregăteşte pentru toamna acestui an o nouă rundă de împrumuturi ieftine pentru a oferi injecţiile de tonifiere necesare pentru bănci şi dezvoltare. Concret, licitaţiile ţintite de credite ieftine, cunoscute drept TLTROs, vor fi demarate în luna septembrie şi vor dura până în martie 2021. Aceste decizii au fost luate de consiliul de administraţie în şedinţa de astăzi, potrivit Rador.

Se reminteşte că dobânda de referinţă de împrumut a BCE este zero, în timp ce dobânda pentru depozite este în zona negativă, la -0,4%.

Aceste decizii arată că se intensifică îngrijorările Băncii Centrale cu privire la perspectivele uniunii monetare care se confruntă cu tensiuni comerciale, incertitudine legată de Brexit şi un risc politic crescut în perspectiva alegerilor europarlamentare.

Ca efect al acestor decizii, euro a luat un trend descendent. Paritatea faţă de dolari se situează la 1,1279 dolari, cedând şi în faţa francului elveţian. Chiar dacă decizia cu privire la TLTROs este incontestabil o veste bună pentru bănci, amânarea creşterii dobânzilor creează îngrijorare în sectorul financiar. În aceste condiţii acţiunile băncilor din Zona Euro primesc unele presiuni. Cu cât dobânzile sunt mai mici cu atât şi marjele de profit ale băncilor sunt mai mici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro