Sari direct la conținut

Lagarde: Turneul Eras al lui Taylor Swift nu este singurul care menţine inflaţia ridicată în zona euro

HotNews.ro
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images
Christine Lagarde, Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat marţi că Turneul Eras al lui Taylor Swift nu este singurul care menţine inflaţia ridicată în zona euro, transmite CNBC.

Lagarde a spus că, deşi inflaţia serviciilor a rămas persistentă luna trecută în blocul celor 20 de ţări care folosesc euro, coincizând cu etapa europeană a turneului lui Swift, nu poate fi atribuită doar unui singur interpret.

”Nu este vorba doar de Taylor Swift, ştiţi. Au venit şi alţii”, a spus Lagarde în Sintra, Portugalia.

Lagarde a răspuns la o întrebare dacă turneul lui Swift a stimulat inflaţia serviciilor, una dintre măsurile urmărite îndeaproape de BCE.

Impactul economic al turneului sold-out al lui Swift a fost bine documentat şi vine pe fondul îngrijorărilor că băncile centrale ar putea să nu fi depăşit toate problemele în lupta lor împotriva inflaţiei.

Termeni precum ”Swiftflation” şi ”Swiftonomics” au apărut anul trecut, în urma unei creşteri a cheltuielilor pentru servicii precum hoteluri, zboruri şi restaurante, în jurul spectacolelor ei.

Analiştii au sugerat chiar că impactul asupra valorilor cheie ale inflaţiei din Regatul Unit în timpul concertelor de la Londra ar putea determina Banca Angliei să amâne o reducere anticipată a ratei dobânzii din septembrie.

Cu toate acestea, cheltuielile crescute ale consumatorilor în jurul altor turnee muzicale importante, cum ar fi cele susţinute de Bruce Springsteen, P!nk şi Sting, se spune că oferă, de asemenea, un impuls economic.

”Serviciile sunt cele mai dificile”, a remarcat Lagarde, adăugând că ”juriul nu s-a hotărât încă” dacă această persistenţă a inflaţiei este permanentă.

Inflaţia serviciilor din zona euro s-a menţinut constantă, la 4,1% în iunie, a anunţat marţi agenţia de statistică a Uniunii Europene. Eurostat.

Inflaţia de bază, excluzând efectele volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului şi tutunului, s-a menţinut la 2,9% faţă de luna precedentă, cu puţin peste cea de 2,8% estimată de economişti.

Între timp, inflaţia generală a încetinit la 2,5% în iunie, de la 2,6% în mai, în conformitate cu aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters.

Largarde a vorbit la conferinţa anuală de politică monetară a BCE, unde bancherii centrali globali sunt reuniţi pentru a discuta perspectivele inflaţioniste şi calea viitoare a ratelor dobânzilor.

Ea a adăugat că BCE este acum ”foarte avansată” în combaterea inflaţiei, dar a remarcat că au rămas incertitudini.

(news.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro