UPDATE Dupa ce a amenintat cu blocarea Nabucco, Turcia cade la pace cu UE: proiectul este necesar
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat luni ca, in cazul in care negocierile pentru aderarea tarii sale la Uniunea Europeana vor fi blocate, Turcia si-ar putea schimba pozitia fata de proiectul gazoductului Nabucco. Declaratia, citata de AFP, a fost facuta intr-o conferinta sustinuta la European Policy Center, Bruxelles.
In negocierile pentru aderare, Turcia are de deschis inca 25 din cele 35 de capitole tematice. Un subiect controversat este veto-ul cipriot asupra deschiderii capitolului energetic din negocieri. Cipriotii greci sunt membri UE din 2004.
„Daca ne confruntam cu situatia in care capitolul energie este blocat, atunci ne vom reexamina pozitia” in ceea ce priveste proiectul Nabucco. UE „trebuie sa fie corecta, nu trebuie sa prefere partea sudica a Ciprului, care este departe de Europa si nu are decat cateva sute de mii de locuitori (…) fata de Turcia si ai sai 70 de milioane de locuitori”, a aratat Erdogan.
„Marea prioritate a Turciei”, a mai spus acesta, o constituie negocierile pentru aderare. „Nu cerem privilegii, ceea ce cerem este un tratament echitabil”, a adaugat el, considerand ca multe capitole de negociere au fost blocate din motive politice.
Premierul turc se razgandeste
La doar cateva ore dupa declaratie, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a pus de acord cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso: Proiectul Nabucco este necesar. „Suntem de acord in ceea ce priveste caracterul necesar al acestui gazoduct”, a spus Barroso, iar Erdogan a intarit: „Oferim susţinere maximă permanent!”