Sari direct la conținut

Romania creste usor la nivel global, dar ramane penultima in UE in topul competitivitatii economice

HotNews.ro

Romania detine locul 68 din 131 de tari in clasamentul global al competitivitatii, in crestere usoara fata de locul 74 ocupat cu un an in urma, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, citat de Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Romania a urcat in clasament la capitole precum stabilitatea macroeconomica si la indicatorii tehnologici, insa a scazut in privinta ratei economisirii, a inflatiei ori a indicatorilor privind piata muncii si infrastructura. La nivelul UE, Romania a ramas insa penultima tara in privinta competitivitatii, devansand doar Bulgaria.

Plusuri

Romania a facut progrese la la indicatorii tehnologici, in special in ce priveste numarul de utilizatori de internet (locul 23, in crestere 28 de locuri) si de telefonie mobila (locul 50), precum si unele progrese la cheltuielile private pentru cercetare (locul 74, in crestere 15 locuri) si intensitatea competitiei locale (locul 82, in crestere 4 locuri).

De asemenea, in privinta stabilitatii macroeconomice, Romania ocupa locul 76, in crestere opt locuri fata de anul trecut.

Minusuri

Pe de alta parte, o serie de indicatori s-au deteriorat, precum rata economisirii – locul 104, in scadere trei locuri, deficitul bugetar – locul 98, in scadere 16 locuri, rata inflatiei – locul 89, in scadere 26 de locuri.

Potrivit GEA, partenerul Forumului Economic in Romania, pentru prima oara de cand Romania apare in acest raport (din 2001), cea mai mare problema pentru mediul de afaceri din Romania este instabilitatea politicilor publice (13,2% din raspunsurile managerilor). In urma cu un an instabilitatea politicilor publice era mentionata abia pe locul 7 in randul obstacolelor la adresa mediului de afaceri. In 2008, celelalte bariere importante sunt: nivelul fiscalitatii (12,8%), gradul de complexitate al reglementarilor fiscale (11,2%), birocratia administratiei publice (10,8%), si infrastructura inadecvata (9,7%).

Romania ocupa locul 105 la infrastructura, in scadere cinci pozitii, fiind pe ultimul loc in randul tarilor din UE. La capitolul calitatea drumurilor, Romania este chiar pe locul 126 din 131 tari. Alte regrese sunt cele legate de piata muncii, in special cu privire la flexibilitatea politicii salariale (locul 81, in scadere 44 de locuri), costurile de concediere (locul 14, in scadere 9 locuri) si legatura dintre salarii si productivitate (locul 72, in scadere 13 locuri).

Potrivit acestui raport, cea mai competitiva economie din lume a ramas SUA, urmata de catre Elvetia si Danemarca.

Indicele global al competitivitatii este un indicator compozit, format din 12 sub-indicatori. O parte dintre acestia sunt obtinuti prin sondaj in randul managerilor, o parte sunt obtinuti prin prelucrarea unor date statistice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro