Sari direct la conținut

Papa Francisc critică populismul și „cultura respingerii”, în ziua alegerilor legislative din Franța

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Papa Francisc a denunțat duminică politicile populiste, avertizând cu privire la „cultura respingerii” și a „tentațiilor ideologice”, în timp ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „criza democrației”, în timpul unei vizite la Trieste, relatează Reuters și AFP.

Papa, în vârstă de 87 de ani, se afla în orașul Trieste, în a patra sa călătorie în Italia în puțin peste două luni, în timp ce se pregătește pentru o călătorie de 12 zile prin Asia în septembrie, cea mai lungă din timpul papalității sale.

Vorbind la o convenție anuală romano-catolică privind problemele sociale, Francisc a spus că mulți oameni se simt excluși din democrație, iar cei săraci și cei slabi sunt lăsați să se descurce singuri.

„Democrația nu este sănătoasă în lumea de astăzi ”, a spus Papa în timpul unui discurs adresat în fața a mii de persoane, denunțând polarizarea și partizanismul.

„Ideologiile sunt seducătoare. Unii oameni le compară cu Flautistul din Hamelin. Te seduc, dar te fac să te negi pe tine însuți”, a spus el, referindu-se la un basm în care un personaj care trebuia să prindă șobolani își folosește puterile magice pentru a fura copiii dintr-un oraș.

„Indiferența este un cancer al democrației”, spune Papa Francisc

El a spus că „criza democrației” a afectat diferite națiuni, dar nu a dat exemple concrete.

Cu toate acestea, mesajul acestuia vine în ziua în care Franța organizează un scrutin parlamentar, iar Adunarea Națională (RN), de extremă-dreapta, se așteaptă să obțină majoritatea, la o lună după ce partidele populiste au obține succese în alegerile UE.

„Să nu ne lăsăm înșelați de soluții ușoare. Să fim în schimb pasionați de binele comun”, a spus papa duminică, subliniind pagubele cauzate de „corupția și ilegalitatea” politică.

Papa, care el însuși conduce ca un monarh absolut în micul stat Vatican, a spus că este important să-i înveți pe copii importanța valorilor democratice, avertizând că „indiferența este un cancer al democrației”.

„Sunt îngrijorat de numărul mic de oameni care au mers la vot. De ce se întâmplă acest lucru?” a intrebat el.

Mai târziu, papa a denunțat delăsarea față de nedreptatea socială.

„De ce nu suntem scandalizați în fața răului larg răspândit, a vieții umilite, a problemelor de muncă, a suferințelor migranților? De ce rămânem apatici și indiferenți față de nedreptățile lumii?” el a spus.

INTERVIURILE HotNews.ro