Sari direct la conținut

Fenomen rar: Flori în toiul iernii în cel mai arid deșert de pe planetă

HotNews.ro
desertul inflorit
Flori în deşertul Atacama (FOTO: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia)

Dunele de nisip din deşertul Atacama din Chile, cel mai arid de pe planetă, au fost acoperite în ultimele zile de flori albe şi violet, după ce ploile timpurii au făcut ca acestea să înflorească în toiul iernii australe, relatează agenția Reuters.

Atacama a fost supranumit „deşertul înflorit”, seminţele şi bulbii rezistenți îndurând vremea aspră dând naştere florilor o dată la câțiva ani, primăvara.

Însă ploile abundente din ultima vreme, atribuite fenomenului meteorologic cunoscut sub numele de El Nino, au dus la o înflorire precoce.

Dar nu sunt încă suficiente flori în această iarnă pentru ca evenimentul să poată fi considerat oficial o apariţie a „deşertului înflorit”, explică Cesar Pizarro, care se ocupă de conservarea biodiversităţii pentru Corporaţia Naţională Forestieră (CONAF), o organizaţie aflată în subordinea guvernului din Chile.

Însă sunt aşteptate și mai multe ploi în următoarele săptămâni, ceea ce ar putea duce la apariția florilor pe o suprafaţă și mai mare, a spus Pizarro. „Între timp, trebuie să aşteptăm”, a adăugat el.

Ultima oară când a avut loc o înflorire timpurie în deşertul Atacama a fost în 2015.

„Oportunitatea de a păşi în acest loc şi de a te putea bucura de frumuseţea lui este minunată”, spune cu încântare o vizitatoare. „Este un privilegiu”.

INTERVIURILE HotNews.ro