Sari direct la conținut

DOSARUL COLDEA-DUMBRAVĂ: Milionarul Mihai Tufan i-a cedat avocatului Doru Trăilă firme cu profit de 30 de milioane de euro după ce a primit o pedeapsă ușoară

HotNews.ro
DOSARUL COLDEA-DUMBRAVĂ: Milionarul Mihai Tufan i-a cedat avocatului Doru Trăilă firme cu profit de 30 de milioane de euro după ce a primit o pedeapsă ușoară
Doru Traila pleaca de la sediul DNA, in Bucuresti, 24 mai 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Mihai Tufan a lovit-o repetat cu un cuțit pe o angajată de a sa. Pedeapsa cu închisoarea a fost una dintre cele mai mici pentru tentativă de omor, scrie joi G4Media. A ieșit după 2 ani și , mai departe, el și-a cedat companiile din energie către avocatul Trăilă, cel care apare în dosarul deschis de DNA foștilor șefi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

Omul de afaceri, Mihai Tufan, care avea în urmă cu cinci ani o avere estimată la aproximativ 100 de milioane de euro, i-a cedat avocatului Doru Trăilă administarea participațiilor și bunurilor sale din cadrul firmelor din cadrul a trei companii, pe o perioadă de 7 ani, „ca urmare a schimbării priorităților sale de viață, urmând să se dedice atât vieții de familie, cât și unor activități sociale de binefacere, dar și de sprijin al inovației și cercetării în vederea dezvoltării durabile ale unor segmente ale societății care îi prezintă interes”, se arată în contractul de fiducie, semnat în februarie 2023, înregistrat la Registrul Comerțului.

Conform sursei citate, în contract este vorba despre firmele Electrocarbon, Elsid și Vektor Elements iar înțelegerea a intrat în vizorul procurorilor anticorupție privind o presupusă „optimizare judiciară” de către Florin Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă a dosarului de tentativă de omor a omului de afaceri în domeniul energiei și în imobiliare Mihai Tufan.

Bărbatul a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat o femeie, o pedeapsă mică față de alte sentințe în astfel de cazuri, potrivit profesioniștilor din domeniu consultați de G4Media.

De altfel, DNA desfășoară o anchetă privind suspiciuni de trafic de influență, după ce judecătoarea Daniela Toader de la Tribunalul București a pronunțat o pedeapsă de numai 2 ani, 2 luni și 20 de zile.

Coldea, Dumbravă și Trăilă l-ar fi făcut pe Tufan să creadă că pot influența decizia instanței, potrivit unor surse din DNA, citate de G4media.

Potrivit contractului prin care omul de afaceri i-a cedat lui Trăilă administrarea celor trei firme, cei doi au avut „o colaborare de mai mulți ani”, iar Tufan avea „încredere în integritatea și priceperea profesională” a avocatului.

Conform unor surse judiciare citate de publicație, Trăilă, Coldea și Dumbravă sunt reprezentați de Alex Șerban, avocatul lui Tufan în procesul de tentantivă de omor.

Potrivit portalului Ministerului de Finanțe, cele trei companii cedate lui Trăilă de către Tufan după ce a ieșit din pușcărie au înregistrat anul trecut profituri nete de aproape 30 de milioane de euro.

Mihai Tufan, eliberat condiționat în 2022

Doru Trăilă a refuzat că comenteze invocând că se află sub control judiciar și îi este interzis să comunice cu ceilalți inculpați din dosarul DNA.

Mihai Tufan a fost eliberat condiționat din închisoare la sfârșitului anului 2022, după ce a ispășit mai puțin de doi ani din pedeapsă.

El a fost condamnat după ce în 2020 a atacat-o cu un cuțit pe directoarea companiei Elsid, una dintre firmele deținute de Tufan și cedate lui Trăilă în 2023, conform Libertatea.

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt cercetați de DNA pentru „trafic de influență” și „spălare de bani”. Procurorii susțin că cei doi i-au promis omului de afaceri Cătălin Hideg că nu va face închisoare, în schimbul unei sume de 600.000 de euro, oferită de Hideg prin intermediul unui avocat.

Hideg susține că foștii generali SRI i-ar fi cerut – prin intermediul avocatului Doru Trăilă – 600.000 de euro plus TVA pentru a-i „garanta” o condamnare cu suspendare în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene. După plata unei tranșe de 100.000 de euro, cei doi ar fi început să-l amenințe pe Hideg să plătească restul sumei contractuale.

INTERVIURILE HotNews.ro