Sari direct la conținut

Noi sancțiuni americane împotriva coloniștilor israelieni din Cisiordania / „Lehava”, răspuns pentru Biden: Vom continua

HotNews.ro
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images

Statele Unite au anunțat joi noi sancțiuni vizând extremiștii israelieni acuzați că au stârnit violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, potrivit AFP.

Lehava: „Vom acționa fără teamă”

„Astăzi, impunem sancțiuni împotriva a trei persoane și cinci entități israeliene legate de acte de violență împotriva civililor din Cisiordania”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat, adăugând că a fost vizată organizația Lehava condusă de Ben Zion Gopstein.

Principalul susținător al Israelului, Washingtonul acuză această organizație extremistă că a fost „implicată în acte repetate de violență împotriva palestinienilor”.

Lehava a răspuns într-un comunicat că va continua să „acționeze fără teamă”.

„Măsurile lui Biden nu ne vor descuraja”, a spus organizația, acuzându-l pe președintele american de „condescendență în toate modurile posibile” și de faptul că nu înțelege „ce se întâmplă în jurul său”.

De asemenea, Departamentul de Stat sancționează patru avanposturi de colonizare „utilizate ca baze pentru acțiuni violente de strămutare a palestinienilor”.

„Avanposturile de acest tip au fost utilizate pentru a întrerupe pășunatul, a restricționa accesul la fântâni și a lansa atacuri violente împotriva palestinienilor vecini”, potrivit Departamentului de Stat.

Avanposturile, cunoscute sub numele de așezări „sălbatice”, sunt construite fără autorizația Israelului, care ocupă Cisiordania din 1967 și unde violențele au escaladat brusc de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.

ONG-urile acuză armata israeliană că sprijină activ violențele anumitor coloniști evrei

În Cisiordania ocupată au fost înființate zeci de colonii, pe lângă cele autorizate de autoritățile israeliene. Dimensiunile acestora variază foarte mult, de la câteva corturi la clădiri din prefabricate conectate la rețelele de apă și electricitate.

Fie că sunt autorizate sau nu de autoritățile israeliene, toate activitățile de colonizare din Cisiordania sunt ilegale în temeiul dreptului internațional.

Sancțiunile american, rămân în mare parte simbolice

„Statele Unite rămân profund îngrijorate de violența extremistă și instabilitatea din Cisiordania, care subminează securitatea Israelului”, și „încurajează guvernul israelian să ia măsuri imediate pentru a trage la răspundere aceste persoane și entități”, a adăugat Departamentul de Stat.

În iunie, mai multe ONG-uri au acuzat armata israeliană că sprijină activ violențele anumitor coloniști evrei, încurajați de miniștrii de extremă dreapta.

Sancțiunile americane, care sunt în mare parte simbolice, îngheață orice active ale acestor persoane sau entități în Statele Unite și interzic orice tranzacții financiare cu acestea.

Aproximativ 490 000 de israelieni trăiesc în aceste colonii din Cisiordania, printre trei milioane de palestinieni.

De ani de zile, ONU solicită Israelului, fără succes, să „înghețe toate activitățile de colonizare” în Cisiordania.

INTERVIURILE HotNews.ro