Sari direct la conținut

Rivalii lui Trump s-au încolonat pentru a-și arăta susținerea, la convenția Partidului Republican

HotNews.ro
Rivalii lui Trump s-au încolonat pentru a-și arăta susținerea, la convenția Partidului Republican
Ron DeSantis. FOTO: Pedro UGARTE / AFP / Profimedia

Învinși de Donald Trump în timpul alegerilor primare, rivalii acestuia au făcut apel la un front comun la convenția partidului și au cerut nehotărâților să lase ezitările și să voteze pentru candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie, scriu New York Times și BBC News.

Unul câte unul, rivalii republicani învinși de Donald Trump au urcat pe scenă pentru a-și arăta susținerea, la convenția partidului de marți seara.

Din loja sa aflată chiar deasupra scenei convenției, Trump a zâmbit uneori în timp ce își privea foștii adversari – pe Nikki Haley, Ron DeSantis sau Vivek Ramaswamy, exprimându-și sprijinul deplin pentru candidatura sa.

„Voi începe prin a clarifica un lucru: Donald Trump are sprijinul meu ferm, punct”, a declarat Haley, fosta ambasadoare la ONU și cea mai importantă adversară în alegerile primare – deși una care nu i-a pus cu adevărat probleme lui Trump.

Ea a spus că Trump i-a cerut să vorbească la evenimentul din Milwaukee în numele „unității”. „Pentru binele națiunii noastre, trebuie să mergem cu Donald Trump”, a spus ea mulțimii.

Haley a declarat încă din luna mai că va vota pentru fostul președinte, dar discursul său de marți a fost cea mai clară susținere a candidatului republican de până acum.

Iar atunci când ea și-a declarat sprijinul, Trump s-a ridicat în picioare și a aplaudat.

Nu doar aplauze

Cu toate acestea, sosirea lui Haley nu a avut parte doar de aplauze în arenă. Unii republicani au criticat-o pentru că a lansat o campanie agresivă împotriva candidatului lor favorit.

Acești republicani nu au uitat nici că, la sfârșitul cursei, ea s-a întrebat dacă Trump are rezistența mentală necesară pentru a ocupa funcția de președinte.

Prin urmare, o serie de huiduieli au întâmpinat-o când a urcat pe podium, deși acestea au fost acoperite rapid de urale și scandări.

Haley a adoptat o poziție diferită de cea a lui Trump, atunci când a cerut ca SUA să continue să sprijine Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.

Când a spus mai târziu că va vota pentru el în noiembrie, ea l-a îndemnat pe fostul președinte să nu uite de milioanele de oameni care au votat pentru ea.

Marți seara însă, ea le-a spus susținătorilor ei nehotărâți să nu aibă ezitări. „Nu trebuie să fiți de acord cu Trump 100% din timp pentru a-l vota – credeți-mă pe cuvânt”, a spus ea.

„Nu-l putem dezamăgi și nu putem dezamăgi America”

Al treilea clasat în alegerile primare, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a avut parte de o primire mult mai entuziastă din partea mulțimii.

El a abordat mai multe probleme sociale conservatoare, inclusiv inițiativele privind diversitatea, despre care a spus că sunt „îndoctrinare”.

El a îndemnat mulțimea să se încoloneze în spatele lui Trump. „Nu-l putem dezamăgi și nu putem dezamăgi America”, a spus DeSantis.

De asemenea, el s-a referit la vârsta lui Biden, o problemă care zguduie în prezent Partidul Democrat. „Avem nevoie de un comandant suprem care să poată conduce 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână”, a spus el.

„Suntem cu toții republicani”

Restul serii a fost dedicat celor mai importante puncte de campanie ale republicanilor – migrația, criminalitatea și angajamentul general de a-l învinge pe Biden.

Ted Cruz, senatorul american de Texas, a declarat că există o „invazie la propriu” a Statelor Unite. Dr. Ben Carson, care a făcut parte din cabinetul lui Trump, i-a acuzat pe democrați de „distrugerea Constituției”.

Trump însuși a încurajat aplauzele sălii pentru Madeline Brame, o femeie al cărei fiu a fost ucis în New York în 2018 și care, de atunci, a făcut apel la politici dure față de criminalitate.

Iar jos, în fața scenei, delegații au spus că sunt pregătiți să treacă dincolo de diviziunile intrapartinice ale alegerilor primare și să concentreze în schimb energia partidului asupra președintelui Biden.

„La sfârșitul zilei”, a declarat Pam Lightsey, delegată din Georgia, „suntem cu toții republicani”.

INTERVIURILE HotNews.ro