Sari direct la conținut

Dan Schwartz: Adevărații evazioniști nu emit documente fiscale / Își iau banii la valiză

HotNews.ro
Bani-bancnote-lei, Foto: Hotnews
Bani-bancnote-lei, Foto: Hotnews

Adevărații evazioniști nu emit documente fiscale și își iau banii la valiză, nu prin bancă, spune Dan Schwartz, managing partner RSM, precizând că nu folosesc coduri precum cel UIT de la e-Transport sau e-Factura.

„N-am auzit de ANAF să spună că a avut o acțiune pe granița de Nord cu Ucraina sau pe Vest cu Serbia. În schimb, aud de amenzi și controale făcute din birou. E frumos să stai în birou, ai aer condiționat, să dai amenzi pe care după aceea contribuabilii trebuie să le anuleze în instanță pierzând resurse, timp, slab. Legislația o avem pentru noi sau împotriva noastră”, a explicat el, în cadrul unei dezbateri organizată de CLCC.

Tehnic, spune el ceea ce s-a creat este aproape imposibil de pus în aplicare fără să blochezi fluxuri de aprovizionare, business, activitatea de transport.

„Așa cum se dau acum amenzile pe e-Transport din birou, riscăm să avem decizii de impunere din birou. Vor spune: «Nu avem resurse ca să facem control fizic. Facem control documentar pentru că avem baza legală pentru asta». Da, bază legală poate să fie pentru orice. Baza legală este creată de noi. Dacă noi ne creem legi proaste, normal că vom avea legi proaste. Apoi ne mirăm că nu funcționează nimic”, a mai arătat expertul în fiscalitate.

Scopul final al tuturor acestor E-uri (e-Transport, e-factura, e-TVA, e-case de marcat n.r.), spune el, este să crească veniturile la bugetul de stat, să crească gradul de colectare.

„Ne vom mira, la anul, că gradul de colectare a scăzut”, conchide Schwartz.

INTERVIURILE HotNews.ro