Sari direct la conținut

ASF verifică de ce au crescut prețurile RCA, deși sunt plafonate de un an. Care sunt primele concluzii

HotNews.ro
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES

Prețurile RCA au crescut în primele trei luni din acest an atât pentru persoane fizice cât și pentru firme, prima medie anualizată fiind de 1.386 de lei, în creștere cu 18% comparativ cu perioada similară din 2023, în ciuda faptul că tarifele sunt plafonate încă din luna martie a anului trecut. Vicepreședintele ASF responsabil de asigurări susține că ASF face verificări pentru a identifica posibile probleme, dar că deocamdată această creștere este obiectivă și în limitele legale, „cel puțin până la proba contrarie”.

Amintim că pentru a preveni explozia prețurilor, în urma falimentului Euroins, statul a decis în luna martie 2023 să plafoneze tarifele de primă maxime la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, plafonare care a tot fost prelungită.

De la 1 ianuarie 2024, aceste prețuri sunt plafonate la același nivel cu posibilitatea unei creșteri cu un procent de maxim 6,8% raportat la inflație.

Comisioanele de distribuție ale brokerilor au fost de asemenea limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

După un an de la decizia plafonării prețurilor RCA, prima medie RCA a crescut cu 11% până la 2.158 de lei pentru persoanele juridice, respectiv cu 17% până la 1.079 de lei pentru persoanele fizice, arată datele prezentate marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cum explică ASF creșterea prețurilor RCA în ciuda plafonării tarifelor

Întrebat de jurnaliști de ce au crescut aceste prețuri, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de sectorul asigurărilor, a indicat factorii care au condus la această creștere.

  • „În privința factorilor care au determinat creșterea acestor tarife ar trebui avute în vedere în primul rând că, înainte de plafonare, rata combinată, deci raportul dintre chetuieli și venituri, era supraunitar (ERATĂ: anterior am scris eronat „subunitar”), deci această situație nu era una de normalitate și necesita o ajustare de tarif, lucru care s-a și întâmplat.
  • Nu poți să lucrezi numai în pierdere, trebuie ca nivelul veniturilor din prime să-ți acopere cheltuielile. Al doilea factor care a fost obiectiv a fost determinat de inflația daunelor care a ajuns la 20,5% – cu alte cuvinte costurile cu despăgubirile pentru vătămări corporale și plata reparațiilor.
  • De asemenea este de avut în vedere că s-a creat un spațiu de creștere pentru asigurători – la începutul lui ianuarie 2024 a fost actualizat tariful maximal cu 6,8% și pe partea cealaltă e de remarcat și că asigurătorii au beneficiat de o reducere de cost prin plafonarea comisionului de distribuție pentru brokeri la 8%.
  • În plus, până în martie anul trecut contribuțiile asigurătorilor la FGA și BAAR erau la 1,5%, iar după au fost majorate și au fost introduse și alte contribuții speciale. Toate aceste elemente au contribuit la ajustarea tarifelor”, a declarat Sorin Mititelu.


Un aspect pe care îl verifică însă ASF este cum s-a făcut această creștere a tarifelor.

  • „Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți care au fost reduse la 10% sau 20% și astfel a crescut prețul.
  • Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a spus marți vicepreședintele ASF.

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top şi în trimestrul 1 2024, astfel că primele 3 societăţi de asigurare cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din România. Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 16,6% in trimestrul 1 2024.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 1,8 miliarde lei în trimestrul 1 2024, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF a scăzut cu circa 16%.

Dacă includem şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în trimestrul I 2024 s-a situat la circa 2,15 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 11% faţă de volumul subscrierilor aferent trimestrului 1 2023 (aproximativ 2,41 miliarde lei, inclusiv sucursale).

Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii pieţe a continuat să crească şi în anul 2023, tendinţă manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creşterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă fiind cel mai bine reprezentat pe piaţa asigurărilor din România. Aşadar, societățile de asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 940 milioane lei, în creştere cu 22% faţă de 2022.

Despăgubirile brute plătite de societăţile autorizate de ASF (nu sunt incluse sumele plătite de FGA) în primele trei luni ale anului 2024 au crescut cu 1,2% faţă de trimestrul 1 2023, pe fondul creşterii valorii daunelor plătite pentru asigurările de viață (inclusiv maturităţi şi răscumpărări).

INTERVIURILE HotNews.ro