Sari direct la conținut

Prețurile RCA rămân plafonate pentru încă 3 luni, până la data de 30 septembrie 2024 – Hotărâre adoptată de Guvern

HotNews.ro
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES

Prețurile RCA vor rămâne plafonate pentru încă 3 luni, până la data de 30 septembrie 2024, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Guvern. Măsura este motivată de un dezechilibru dintre cerere și ofertă în piața RCA, care ar putea duce la creșterea prețurilor dacă s-ar renunța la înghețarea prețurilor după data de 30 iunie.

Tarifele de primă maxime sunnt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%.

Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA sunt limitate de asemenea la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție tot până la 30 septembrie 2024.

VEZI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Motivarea deciziei: Se constată încă un dezechilibru major între cerere și ofertă

În nota de fundamentare se arată că în prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență.

De asemenea, la data de 31 decembrie 2023, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule. Cazurile prelucrate, încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat în perioada 1.01.2024 – 2.06.2024, sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

O astfel de situație denotă existența unui dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 iunie 2024, se arată în document.

INTERVIURILE HotNews.ro