Sari direct la conținut

Micul-dejun al campionilor. Ce mănâncă pentru energie sportivii calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

HotNews.ro
Micul-dejun al campionilor. Ce mănâncă pentru energie sportivii calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris
David Popovici/Profimedia

Unii olimpici nu pot trăi fără carne, în timp ce alții beau doi litri de lapte pe zi. Iată mai jos ce mănâncă înainte și după antrenamente câțiva dintre sportivii români calificați la Olimpiada de la Paris 2024, dar și sportivi internaționali.

Carbohidrații și proteinele sunt nutrienții esențiali pentru sportivii de performanță – carbohidrații dau energie, proteinele repară și susțin mușchii între antrenamente. Nevoile sunt, însă, diferite pentru fiecare atlet în parte și pentru fiecare tip de antrenament sau de eveniment sportiv.

Totuși, numitorul comun este acesta: nutriția face parte, practic, din pregătirea lor și trebuie să fie foarte atenți la ce mănâncă. Însă asta nu înseamnă că toți sportivii olimpici mănâncă mereu doar alimente sănătoase.  

Ce mănâncă David Popovici la micul dejun și după antrenament

David Popovici a fost desemnat cel mai bun sportiv în probele masculine ale Campionatului European de la Roma, Italia, în 2022 FOTO: Shutterstock

Unul dintre cei mai mari sportivi ai României la ora actuală, înotătorul de 19 ani David Popovici consumă cantități importante de lactate zilnic.

La micul-dejun, zilnic mănâncă un iaurt mare amestecat cu banane, chia, miere și fulgi de ovăz, după cum a povestit tatăl lui, citat de Școala9. Uneori, adaugă în el curmale și migdale.

Tot lactatele îl ajută să se refacă și să se simtă bine după un antrenament obositor, alături de un sendviș care să conțină și proteine. „Mâncarea mea preferată e cea pe care o mănânc imediat după un antrenament când știu că am muncit foarte mult, e important să mănânci imediat după ce ai depus un efort intens.

Acela e momentul în care mă simt cel mai bine mâncând ceva. După antrenament mănânc un sendviș cu pâine integrală, unt, cașcaval bio, o felie de șuncă de porc mangalița – proteină animală, dar o aleg atent.

Și lapte în care mai pun scorțișoară, ovăz și miere. Cu asta m-am obișnuit de mic“, a povestit David Popovici în cadrul unui interviu pentru Starea Nației.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro