Sari direct la conținut

Preşedintele Belarusului l-a graţiat pe cetăţeanul german condamnat la moarte

HotNews.ro
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Aleksandr Lukaşenko, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decis marţi să-l graţieze un germanul condamnat la moarte pentru „terorism” şi „mercenariat”, a anunţat biroul său, relatează News.ro citând AFP.

„Preşedintele Alexander Lukaşenko a decis să îl graţieze pe cetăţeanul german Rico Krieger (…) având în vedere circumstanţele”, a declarat biroul de presă al şefului statului.

La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a confirmat graţierea, spunând că este „o uşurare”.

Săptămâna trecută, televiziunea de stat din Belarus l-a arătat pe Krieger, în vârstă de 30 de ani, spunând: „Sper cu adevărat că preşedintele Lukaşenko mă va ierta şi mă va graţia”, potrivit unei declaraţii citate de agenţia de presă rusă TASS.

El a fost condamnat în temeiul a şase articole din Codul penal belarus în cadrul unui proces secret desfăşurat la sfârşitul lunii iunie, a informat Centrul Viasna pentru drepturile omului.

Lukaşenko s-a întâlnit marţi cu anchetatorul însărcinat cu cazul şi cu avocatul lui Krieger pentru a discuta despre posibila aplicare a pedepsei cu moartea, potrivit serviciului său de presă.

Krieger a declarat la televiziunea belarusă că Ucraina i-a cerut să fotografieze situri militare din Belarus în octombrie 2023 şi a mărturisit că a amplasat un dispozitiv exploziv pe o linie de cale ferată de lângă Minsk. „Regret profund ceea ce am făcut şi sunt uşurat că nu au existat victime”, a spus el în mărturia prezentată la televiziune în timpul căreia la un moment dat a şi plâns.

Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil, s-a declarat „uşurată” de graţiere.

„Fiecare viaţă este nepreţuită şi trebuie să folosim toate instrumentele pentru a o apăra. Dar trebuie să luptăm şi pentru toţi ostaticii regimului. Mai mult de 1.300 de prizonieri politici sunt încă deţinuţi în Belarus”, a spus ea într-un mesaj publicat pe X.

Potrivit profilului său de pe LinkedIn, Rico Krieger a lucrat ca asistent medical pentru Crucea Roşie germană şi a fost angajat anterior ca ofiţer de securitate înarmat pentru Ambasada SUA din Berlin.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, a declarat vineri: „I-am furnizat deţinutului servicii consulare şi suntem foarte îngrijoraţi de cazul său”.

Potrivit Amnesty International, Belarus a executat până la 400 de persoane de la independenţa sa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, însă execuţiile unor cetăţeni străini sunt rare.

INTERVIURILE HotNews.ro