Sari direct la conținut

Consumul robust al populației sugerează o re-accelerare a PIB-ului în cel de-al doilea trimestru

HotNews.ro
Magazin Kaufland , Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com
Magazin Kaufland , Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Consumul populației, indicator care aproximează destul de bine consumul privat – principalul motor al PIB – a crescut cu 10,0% în iunie 2024 față de iunie 2023, arată datele publicate marți de Statistică.

Estimăm creșterea vânzărilor cu amănuntul la +6,5% în 2024 față de +1,9% în 2023, scriu economiștii BCR într-un raport destinat investitorilor. Creșterea puternică a salariilor reale, rata mai scăzută a șomajului în prima jumătate a anului 2024 și accelerarea creditării de consum sunt principalii factori ai creșterii consumului gospodăriilor.

Vânzările de produse alimentare au crescut cu +5,7% an/an, vânzările de produse nealimentare a crescut cu 13,3% iar vânzările de carburanți auto au crescut cu +4,4% lună/lună înaintea creșterii anunțate a accizelor, în timp ce în termeni anuali au câștigat viteză de +10,2%.`

Datele trimestriale arată că vânzările cu amănuntul au crescut cu +1,6% t/t și +8,5% a/a în 2T24, după +5,1% t/t și +5,5% a/a în 1T24.

Încrederea consumatorilor a urcat la cel mai mare nivel din trei ani în iunie și apoi a coborât în iulie, rămânând însă peste medie.

Creditele de consum cresc cu un ritm de două cifre, impulsionate de scăderea cu aproape 250 puncte de bază a ratelor dobânzilor pentru creditele noi în cursul anului trecut și de relaxarea standardelor de creditare pe fondul concurenței dintre bănci, mai arată analiza BCR.

INTERVIURILE HotNews.ro