Sari direct la conținut

O jurnalistă Bloomberg a fost dată afară după ce a publicat „prematur” știrea despre schimbul de prizonieri SUA-Rusia: „Încălcare clară a standardelor editoriale”

HotNews.ro
O jurnalistă Bloomberg a fost dată afară după ce a publicat „prematur” știrea despre schimbul de prizonieri SUA-Rusia: „Încălcare clară a standardelor editoriale”
Jurnalistul Evan Gershkovich în timpul schimbului de prizonieri dintre SUA și Rusia. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Profimedia

Bloomberg News a anunțat că a luat „măsuri disciplinare” împotriva unor jurnaliști, după ce au publicat „prematur” știrea despre schimbul istoric de prizonieri dintre Rusia și Statele Unite. Publicația a argumentat că informațiile apărute ar fi putut pune în pericol siguranța americanilor eliberați, conform The Guardian.

Într-un e-mail trimis luni angajaților Bloomberg, redactorul-șef, John Micklethwait, a scris că unii jurnaliști au fost sancționați disciplinar, însă fără a preciza cine sau în ce constă această sancțiune. 

„Joia trecută, am publicat prematur o poveste despre eliberarea jurnalistului Evan Gershkovich și a altor prizonieri, ce ar fi putut pune în pericol schimbul care a dus la eliberarea lor. Chiar dacă articolul nostru, din fericire, nu a avut niciun efect, a fost o încălcare clară a standardelor editoriale”, a scris Micklethwait.

Casa Albă a cerut ca informația să nu se publice înainte de schimb

Vineri, New York Magazine a relatat că Bloomberg a încălcat embargoul editorial impus de Casa Albă și a publicat cu câteva ore înainte știrea conform căreia Gershkovich a fost parte a unui schimb de prizonieri, scrie Yahoo News. Oficialii, temându-se că Rusia ar putea anula acordul, au cerut redacțiilor să amâne publicarea informației până când Gershkovich va fi oficial coborât din avion.

Informațiile de la Bloomberg, conform cărora Evan Gershkovich, și alți cetățeni americani vor fi eliberați ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri dintre Moscova și Washington de după Războiul Rece, au apărut în timp ce americanii se aflau în avionul care îi ducea de la Moscova la Ankara. 

La scurt timp după publicare, un editor de la Bloomberg a scris pe X: „Este o onoare atât de mare în cariera mea să fi ajutat la publicarea acestei știri. Îmi iubesc slujba și colegii”. Postarea a fost ștearsă ulterior. 

Cel puțin un reporter a fost concediat

Jennifer Jacobs, corespondenta Bloomberg la Casa Albă, a fost concediată, conform New York Post. Un angajat a confirmat pentru The Guardian că marți a fost ultima zi de muncă a lui Jacobs. 

  • „Ca jurnalist, ideea că aș putea pune în pericol siguranța unui coleg este supărătoare într-un mod greu de descris. Sunt extrem de fericită că Evan Gershkovich și restul sunt acasă. În știrea despre eliberarea lui Evans am lucrat cot la cot cu editorii mei pentru a respecta toate standardele jurnalistice.
  • În niciun moment nu am făcut conștient ceva care să fie incompatibil cu decizia administrației sau care să pună pe cineva în pericol. Reporterii nu au ultimul cuvânt în legătură cu publicarea unui articol sau cu titrarea lui. Acest lucru se putea întâmpla oricărui reporter de la știri.
  • De asta există verificări în cadrul procedurilor editoriale. Respect sincer Wall Street Journal și toată munca lor pentru a-și aduce un membru acasă. Sunt mândră să fiu parte din profesia de jurnalist și am o admirație uriașă pentru colegii mei reporteri care fac munca asta importantă”, a scris Jennifer Jacobs pe platforma X.

Bloomberg News nu a răspuns până acum la întrebări legate de editorii responsabili și dacă vreunul dintre ei a fost concediat. 

INTERVIURILE HotNews.ro