Sari direct la conținut

Au fost turbulențele recente din piețe un fel de „lebădă neagră”? Nassim Taleb spune că nu

HotNews.ro
Nassim Taleb, Foto: Tano Pecoraro / LaPresse / Profimedia
Nassim Taleb, Foto: Tano Pecoraro / LaPresse / Profimedia

„Mai degrabă dacă nu ar fi existat aceste scăderi de-a lungul unui an am fi putut vorbi despre o lebădă neagră” a spus Taleb într-un interviu dat CNBC.

Autor al celebrei cărți „Lebăda Neagră. Impactul foarte puțin probabilului”, Taleb a spus că scăderi ale pieței de 3% sau chiar mai mult într-un an sunt relativ frecvente.

Începând cu 2004, S&P 500 a înregistrat un total de 79 de zile (inclusiv lunea trecută), cu scăderi de 3% sau mai mult – o medie de aproape patru astfel de zile pe an calendaristic, potrivit Dow Jones Market Data. Desigur, în anumiți ani zilele de scăderi sunt mai puține iar în alți ani sunt mai multe (au fost 23 astfel de zile în 2008).

„The Black Swan”, publicat în 2007, a devenit un bestseller, cartea concentrându-se pe impactul evenimentelor rare și imprevizibile asupra piețelor.

În interviul său de la CNBC, Taleb a reamintit definiția sa pentru „lebăda neagră”, care include o „abatere foarte mare, cu impact” care este, de asemenea, „în afara așteptărilor”.

Scăderea de luni „nu a fost mare și nici nu a avut un impact deosebit”, a spus el, în timp ce frecvența scăderilor de 3% sau mai mari nu a fost deloc ceva neașteptat.

INTERVIURILE HotNews.ro