Sari direct la conținut

Jocurile Olimpice: Cătălin Chirilă, nou record olimpic în proba de canoe simplu 1000 de metri. Sportivul nostru, calificat direct în semifinale

HotNews.ro
Jocurile Olimpice: Cătălin Chirilă, nou record olimpic în proba de canoe simplu 1000 de metri. Sportivul nostru, calificat direct în semifinale
Cătălin Chirilă / Sursa foto: Marius Becker / DPA / Profimedia

Cătălin Chirilă a reușit să încheie primul seria probei de canoe simplu 1000 de metri la care a participat miercuri, iar rezultatul îl trimite pe sportivul nostru direct în semifinale.

Pe canalul de la Vaires-sur-Marne, Cătălin (26 de ani) a reușit o cursă excelentă, el câștigând seria a treia cu timpul de 3:44.75, acest rezultat reprezentând un nou record olimpic.

Pe locul doi s-a clasat francezul Adrien Bart, cu timpul de 3:46.93. Primii doi s-au calificat în semifinale, iar restul merg în sferturile de finală.

„Timpul este irelevant, să fiu sincer, am mers cu timpi şi mai buni decât cel atins aici cu vânt ceva mai mic. Eu nu mă gândesc la timp, e irelevant. Eu sunt campion mondial cu 4 minute şi 16 secunde, aşa că eu îmi doresc doar să ajung la linia de finiş primul, indiferent de timpul înregistrat.

Sunt convins că nici adversarii nu au fost la cote maxime. O să-i analizez astăzi şi mâine, dar nu o să abuzez de acest lucru, pentru că am de pregătit o nouă cursă. Dar din experienţă, ştiu că nu au vâslit la capacitatea maximă.

Pentru mine va fi diferit, nu am mai vâslit două curse la distanţă de două ore. Ultima a fost la Tokyo, în dublu. Mă gândesc că pentru toţi adversarii e la fel.

Îmi place să cred că am rezistenţa mai mare decât ceilalţi şi mă rog la Dumnezeu să mă ţină la fel de proaspăt înainte de cursă, pentru că asta este cel mai important. Tactica este sfântă pentru orice sportiv, e nevoie de acea cumpătare, pe care nu am avut-o la cursa asta.

Au fost ceva valuri pe la mijlocul cursei şi nu cred că erau provocate de vânt, ci mai degrabă de şalupele care se plimbă pe partea adiacentă şi m-au încurcat puţin.Însă nu doar pentru mine au fost valuri.

Sunt sigur că în semifinală şi finală nu vor mai fi acele valuri, acolo totul este mult mai strict şi voi putea aborda cursa mult mai bine” – Cătălin Chirilă, citat de Agerpres.

Sferturile de finală se vor disputa tot miercuri, de la ora 15:40 (ora României).

Semifinalele sunt programate vineri, 9 august, de la ora 12:30. În fine, marea finală pentru medalii se va disputa tot vineri, de la ora 14:40.

Cătălin Chirilă este campion european al probei (2022, la Szeged, 2024 tot la Szeged) și mondial (2022, Halifax).

Delegația României a cucerit până acum 7 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris: 3 de aur, 3 de argint și una de bronz.

Au câștigat aurul: David Popovici (200 m liber); Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle); Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu și Victoria Petreanu (canotaj 8+1)

Au câștigat argintul: Simona Radiș, Ancuța Bodnar (dublu vâsle); Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (dublu rame); Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie ușoară);

A câștigat bronzul: David Popovici (100 m liber).

INTERVIURILE HotNews.ro