Sari direct la conținut

Marcel Boloș: Coaliția de Guvernare vrea să reducă cheltuielile cu 5 miliarde lei

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția de Guvernare PSD-PNL are ca obiectiv reducerea cheltuielilor bugetare cu 5 miliarde lei, conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Asta înseamnă 0,28% din PIB.

„Credem că această economie poate fi obținută. (…) Avem mecanismele pe care le-am aplicat și anul trecut astfel încât la bugetul de Stat s-au obținut economii, mai ales în lunile noiembrie și decembrie, care prin tradiție au cheltuieli mari pentru ceea ce înseamnă funcționarea instituțiilor publice”, a spus Boloș, la Digi24.

El a dat ca exemplu plafonarea cheltuielilor, „înlăturarea cheltuielilor care nu sunt de urgență maximă și zona de festivaluri și evenimente care se organizează”.

„Nu avem în gând să influențăm în vreun fel cheltuielile Primăriilor pe zona de investiții. La bunuri și servicii aplicăm regulile de reducere de cheltuieli atât la nivelul instituțiilor statului, cât și la nivelul autorităților publice locale. Este vorba despre furnituri de birou, reparații curente, până la ceea ce înseamnă consultanță și expertiză, studii, activități care pot să fie amânate pentru anul viitor”, a explicat ministrul Finanțelor.

În prima jumătate a anului 2024, România a înregistrat o creștere a deficitului bugetar la 3,6%, în condițiile în care anul trecut în perioada similară a avut 2,32%, anul 2023 fiind încheiat cu 5,61%. Pe metodologia europeană a fost de 6,6% din PIB.

INTERVIURILE HotNews.ro