Sari direct la conținut

Românii pot accesa internet la viteze de minim 1 Gbps în peste 93% din localități. Ce județe sunt în urmă la conexiunea de internet

HotNews.ro
Internet la sat in Romania, Foto: Razvan Nicolescu / Dreamstime.com
Internet la sat in Romania, Foto: Razvan Nicolescu / Dreamstime.com

Peste 93% dintre localitățile din România au rețele fixe capabile să furnizeze internet la viteze de descărcare de cel puțin 1 Gbps, în condițiile în care ținta la nivelul UE este ca toți europenii să poată dispune de astfel de viteze la internet până în anul 2030. Pe de altă parte, oamenii din 1.635 de localități nu au acces sau au acces parțial la internet de mare viteză (minim 100 Mbps), cele mai multe astfel de localități fiind în județele Alba și Hunedoara.

Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM) a comunicat luni rezultatele unui studiu privind aria de acoperire cu rețele de internet fix capabile să furnizeze internet de mare viteză (minim 100 Mbps).

Rezultatele studiului sunt disponibile online, sub forma unei hărți realizate la nivel de localitate, disponibilă la adresa: https://vhcn.ancom.ro/.

Ce localități nu au acces la internet fix de mare viteză

Localitățile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps și superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie, spune autoritatea.

Așadar, conform studiului, populația din 1.635 de localități din 39 de județe nu are acces sau are acces parțial la servicii de comunicații electronice în bandă largă, printre care enumerăm județele Alba, Hunedoara și Caraș-Severin care au cele mai multe localități neacoperite, respectiv 306, 177 și respectiv 99 de localități.

În peste 93% din localități sunt rețele cu internet de minim 1 Gbps

Pe de altă parte, gradul de acoperire a localităților din România cu rețele de fibră optică (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%, care permite viteze de descărcare mai mari sau egale cu 1000 Mbps (1 Gbps).

Următoarele tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcție de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicații de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicații fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% și tehnologiile de comunicații de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.

Analiza făcută de ANCOM are rolul de a oferi o imagine cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii de comunicații electronice, la nivel de localitate, astfel încât autoritățile centrale și locale să poată lua decizii de stimlare a investițiilor în comunicații electronice, prin scheme de ajutor de stat sau alte fonduri.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro