Sari direct la conținut

Rezultate financiare în scădere pentru Hidroelectrica și Nuclearelectrica, primii doi producători de electricitate ai țării

HotNews.ro
Rezultate financiare în scădere pentru Hidroelectrica și Nuclearelectrica, primii doi producători de electricitate ai țării
Hidroelectrica Inquam Photos / Octav Ganea

Hidroelectrica și Nuclearelectrica, cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, au obținut în primul semestru din acest an rezultate financiare mult sub cele aferente aceleiași perioade a anului trecut, în principal ca urmare a scăderii producției, dar și a prețurilor de vânzare a electricității.

Profitul net al Hidroelectrica a fost mai mic cu 32% în primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În primele șase luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie.

Se observă o contribuție semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele șase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață (prețuri și cantități tranzacționate).

Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a Societății”, se arată în raportul publicat pe bursă.

Ce mai arată raportul Hidroelectrica:

  • Producție de energie electrică în scădere cu 22% față de perioada similară a anului trecut
  • Venituri în scadere cu 26% fata de aceeași perioadă a anului 2023
  • Marja operatională de 59%, in scadere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut
    Marja neta de 52%, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului 2023
    Profitul net in scadere cu 32%, de la 3.946 milioane RON la 2.690 milioane RON
  • Rezultatul pe actiune in scadere cu 32%, de la 8,80 RON/ actiune la 5,98 RON/ actiune.
  • Prețul mediu angro de vânzare a energiei a fost de 441 lei/MWh pe tot primul semestru din 2024, cu 13% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Reactoarele de la Cernavodă au produs cu 3,3% mai puțină energie în primul semestru din 2024

Situația este similară și la Nuclearelectrica (SNN), societatea de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă.

SNN a raportat în primul semestru al anului un profit net de 843 de milioane de lei, în scădere cu 34% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, arată raportul transmis Bursei de Valori București.

  • Profitul Nuclearelectrica este mai redus pe fondul scăderii prețurilor la energie, al unei producții ușor diminuate, cu 3,3%, și al creșterii cheltuielilor companiei.
  • Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 27,8% fata de aceeași perioada a anului precedent, semnificativ influențat de scăderea cu 43,2% a preturilor energiei electrice vândute, pentru o cantitate de energie electrica vândută similară
  • Veniturile din exploatare au scăzut cu 44% în principiu din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinata de scăderea cu același procent a prețului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, față de prețul mediu ponderat din aceeași perioada a anului 2023, în condițiile vânzării unei cantități totale de energie electrica similară.

Cantitatea de energie electrica vândută de Nuclearelectrica în prima jumătate a acestui an pe piață concurențială a scăzut cu 31,7%, reprezentând 40,37 % din total cantitate vândută, iar prețul mediu de vânzare pe aceasta piață a fost mai mic cu 62,2%.